Varken jag eller min fru har problem med siffror och vi tycker det är viktigt att ha koll på pengarna som kommer in och ut i företaget. Men mödan att ruta in sig i bokföringens redovisningsmallar gör det lätt att det blir något som skjuts på framtiden. Det går såklart att leja bort men jag vill ju ändå ha koll på kassaflödet och hur svårt kan det vara?

Någon gång ska man nog komma in i en bra rutin. Bokföringen sker i sådan mängd att man aldrig riktigt blir varm i kläderna och hinner glömma förloppet till nästa gång. När man suttit in på småtimmarna och brottats med att minnas de ekonomiska termernas betydelse, eller bokföringsprogrammet bestämmer sig för att stjälpa mer än hjälpa och revisorn verkar tro att man själv är revisor då hen snabbt förklarar saker via telefon. Då tänker man att nästa gång så ska jag minsann göra detta i tid.

Johannes Nyman är aktiv inom LRF Ungdomen Norrbotten och driver Frigiva gård i Altersbruk utanför Piteå.

Men att planera in kontorstid är inte alltid så lätt. Fastän man ständigt jobbar med att förbättra oddsen utifall att oförutsagda händelser ska inträffa. Så är ändå vädret med och styr ens vardag, då skörden måste prioriteras eller när djuren hittar på saker. Då vänder det fort upp och ner på hela sin planering. Det blir lätt att ens lediga dagar blir kontorsdagar och sen sitter man där igen med sin bokföring in på småtimmarna. Men kanske finns det en tanke med att bokföring inte är så rolig. Man har ju hört att kreativitet och bokföring inte ska blandas ihop.