Tystnaden har åter lagt sig över byn. Det känns tomt. Vardagslunken börjar infinna sig, och växtsäsongen gör sitt första trevande intåg, men det är ändå något som fattas mig. Så där lite rastlös i själen skrapar jag gammal målarfärg från växthusfönstren. Solen skiner från en klarblå himmel och utanför gnistrar den bländande vita snön.

I två månader har vår by Pjesker varit på fötter och det som vi normalt sett svär över – snön och kylan – har varit vår allierade. I slutet av januari döptes Byastugan om till "Lodge", traktorer och snöslungor for kors och tvärs över sjöisen och i byastugans kök puttrade grytorna. Ett tyskt eventföretag hade hittat till vår by. Det har gett arbetstillfällen, en bensinmack, en upprustad byastuga och nya möjligheter till landsbygdsföretagande och aktiviteter i byn.

Landsbygdsutveckling kan se så olika ut. Hos någon är det bo på lantgård, hos andra är det matproduktion och produktförädling. Hos oss är det sportbil på is. Dagens landsbygdsföretagare kan vara rena tjänsteföretag, turistföretagare, matproducenter och skogsägare. Ofta har en och samma företagare flera titlar på visitkortet vilket är nödvändigt för att stå stadigt i dagens internationella ekonomiska snålvindar.

Jag är övertygad "landsbygdare". Som jag sa till min man när vi flyttade in i hans släktgård: "Nu får de bära ut mig med fötterna före". Därför är jag här och fortsätter arbeta för att landsbygdens fana skall vaja högt och det ska bli kul! Full av energi tar jag tag i mitt nya uppdrag som ledamot i LRFs regionstyrelse i Norrbotten. Jag hoppas kunna ge landsbygdsutvecklingen en knuff framåt.

Pernilla Granberg
ledamot regionstyrelsen LRF Norrbotten