"Den senaste tiden har jag blivit allt mer positivt överraskad av människors nyfikenhet och inställning till oss bönder, maten och jordbruket. Det känns som att det ligger ett trendbrott i luften! Konsumenterna ifrågasätter i allt större utsträckning varför mat importeras över halva jordklotet, och de ser värdet att bevara en elevande landsbygd i sin närhet. Senast nu tvingades ICA stå till svars för att deras grädde produceras i Österrike, efter en arg konsuments statusuppdatering i sociala medier. Detta visar vilken makt konsumenter har och vilken betydelse det innebär att få med sig dem.

Vi behöver locka fler unga

Att jag nu fått chansen att engagera mig i LRF Ungdomen Norrbottens styrelse känns fantastiskt roligt och spännande. Med dagens utmaningar med urbaniseringen och glappet mellan landsbygd och stad behövs LRF mer än någonsin. Bönder är ständigt under attack från diverse miljöorganisationer, veganer, politiker och forskare. Svenskt jordbruk beskrivs som en bransch där medelåldern är hög och lönsamheten är dålig. Det finns ett enormt behov att LRF Ungdomen runt om i Sverige bryter isen, lockar ungdomar till den gröna sektorn och visar att det finns en ljus framtid inom denna bransch.

Finns många värden med bondelivet

Sedan är det ju inte ett direkt normalt liv som vi bönder lever; med tidig morgon, sällan ledig, dålig betalt och ständig kamp mot klockan. Men vem har sagt att man måste leva som alla andra?

Det finns andra värden; som friheten att styra sin egen dag, närheten till djur och natur, och vetskapen om att man bidrar till ett fossilfritt samhälle. Det är ju vi bönder som har lösningarna på många av dagens problem, inte minst klimatet.
Bara det faktumet borde göra att fler ungdomar upptäcker våra näringar. Det finns absolut hopp om framtiden!"

Erik Johansson
vice ordförande LRF Ungdomen Norrbotten