Faktum är att det är en av de stora utmaningarna för oss unga lantbrukare i norr, att det inte finns mark att köpa. Även om många lantbruk lägger ner och många lantbrukare går i pension, så säljs väldigt lite mark. I många fall arrenderas marken tyvärr inte heller ut, utan trädas.

Slag i magen

Så nu vänder jag mig till dig som redan har eller är på väg att avveckla, men ännu inte valt att sälja.
Din ovilja att sälja mark, utan istället låta den vara trädad, är lite som ett slag i magen för oss unga lantbrukare som inte vill annat än att utveckla våra företag men inte kan få tag på mark att köpa. Det är fullt förståeligt att det inte är ett enkelt steg att sälja den mark som din släkt brukat i generationer. Men är det då bättre att låta den täckas med ogräs och slå av den för att få stöd, bara för att ha kvar den i familjen? Istället för att sälja den till unga satsande bönder som är med och utvecklar lantbruket för framtiden?

Sälj medan det finns något att sälja

Är det en fråga om ekonomi, att du tvekar att sälja? Lyssna då till mitt råd: Sälj medan det fortfarande finns något att sälja. Det är både bra för din plånbok och bra för oss unga som vill förvärva ett lantbruksföretag. Låt inte byggnader och mark förfalla. Det är svårare att både sälja och köpa en gård som inte längre finns, börja istället planera försäljningen i god tid så att verksamheten aldrig behöver upphöra för att sen startas upp igen.
Vi är många unga som tror på ett livskraftigt lantbruk i norra Sverige. Frågan är om ni tror på oss?

Beatrice Ramnerö
ordförande LRF Ungdomen Norrbotten