Denna kloka och mysiga dam går nämligen sin egen väg genom vardagstillvaron och sätter guldkant på livet. För 158 väntar inte i köer – man kan ju göra så mycket roligare saker än att trängas där – som att borsta sig, äta eller vila!

Hon går alltså bakvägen genom envägssgrindarna och skippar mjölkningen om det är kö till roboten. Hon går även bakvägen in i den andra gruppens fålla om hennes favoritplats är upptagen i hennes grupp, eller om kraftfoderkön är för lång.

Som en olympisk gymnast

Fast ska man lyckas rymma så måste man ju göra det lite smart (oavsett det är från mjölk-kö eller Alcatraz), annars kommer ju någon envis tvåbening och eskorterar en på plats igen … så detta måste ske när ingen ser.

Och som vi spionerat för att hinna se hur hon gör! Man ser hennes spanande huvud ovanför gångväggen, oskyldiga ögon och stora svarta öron som pejlar in var man är. När man då tittar bort en sekund så hörs ”klonket” från metallen när grinden slår igen, smidigt som en olympisk gymnast, som Zorro i en snabb fäktningsfint, har hon då slingrat sig genom en pytteliten öppning, hälften så bred som hennes stora kropp. Där kommer hon då ståtligt gående, likt Ferdinands mor, med högrest huvud och nu en triumferande blick i de vackra ögonen – och man blir lika förundrad varje gång  över hur denna sävliga stora hydda kan göra detta i blixtens hastighet – utan händer!  

Smartare än ingenjörerna

Nej, 158 följer inte strömmen utan att tänka till. Hon löser de hinder som kommer hennes väg när det gagnar hennes ändamål. Hon är alltså på sätt och vis smartare än de kloka ingenjörer som konstruerat ladugårdssystemet, som lagt ner många timmar på den fulländade konstruktionen – men som 158 genomskådade på nolltid.

Så döm inte hunden (eller kon) efter håren. Teori och praktik är båda olika typer av bildning, så nedvärdera inte någon som inte gör som alla andra, den vägen kan vara mer taktisk att ta .

Våga gå din egen väg genom livets alla fållor och köer Det värsta som kan hända är att någon motar in dig i kön igen.

Jenny Karlsson
ordförande LRF Norrbotten