När Kugghjulsgalan hölls på residentet i Kronoberg tidigare i höst gick priset för årets lantbrukare till de tolv bönder som tog initiativ att starta Alvesta biogas. Anläggningen invigdes i maj 2015 och producerar idag biogas motsvarande 5-6000 liter diesel varje dag av 300 m3 gödsel och slaktavfall. Joakim Granefelt och Jan Svensson från Alvesta biogas tog emot priset på galan.
- Det är mycket hedersamt och en sporre för vårt fortsatta arbete. Det känns också bra med beröm efter allt det arbete som vi lagt ned. Det tog fem år av planering innan vi kunde bygga. Bland annat krävdes marknadsananyser, gaskontrakt och investerare till 60-miljonerssatsningen, säger Joakim Granefelt.

Alvesta biogas säljer all biogas till Eon som bland annat säljer till länstrafiken i Kronoberg.
- Det är tack vare politikernas vilja att satsa på biogasdrivna bussar i Växjö som vi kunde bygga anläggningen. Det är tidigt att uttala sig om lönsamhet men vi kör på bra enligt budget. Både banken och vi är nöjda, säger Joakim Granefelt.

Eon sköter logistiken ut från anläggningen och ett åkeri, som lantbrukarna anlitar, logistiken in till anläggningen. En bil går dessutom varje natt med slaktavfall från KLS Ugglarps i Kalmar.
Biogasframställningen är ett miljövänligt kretslopp där restprodukten i biogasanläggningen blir luktfri gödsel som går tillbaka till lantbrukarnas egna åkrar. Där ger den ny gröda och till slut ny gödsel.