Plantskolan är öppen nästan hela året utom januari och större delen av februari. Åsa är utbildad hortonom i botten och Ingemar har tidigare jobbat som trädgårdsingenjör, och de övertog plantskolan för 9 år sedan och är i dag helt inriktade på trädgårdsväxter.

Investering
De hade länge velat investera i egen solelproduktion, och gjorde slag i saken när de i våras såg LRF Samköps solcellserbjudande. De valde att lägga de totalt 90 solcellspanelerna på taket på en äldre lada i söderläge som tjänar som lagerlokal åt plantskolan.
– Hittills har det fungerat väldigt bra och de som installerade anläggningen var jätteduktiga, säger Åsa. Att ansluta solcellsanläggningen till elnätet gick smidigare än de hade hoppats på:
– Jag hade hört att det kunde ta tid, men det gick ganska snabbt. Anläggningen ger cirka 22 000 kilowattimmar per år, vilket är ungefär hälften av plantskolans årsbehov av el. Under sommaren ger den mer än vad de förbrukar. Eftersom de jobbar och bor på samma ställe kan de dra nytta av så mycket som möjligt av den el som produceras under de ljusa timmarna och till exempel ladda trucken och köra tvätt och disk på dagtid.

Bra PR för plantskolan
Åsa och Ingemar ser solcellsanläggningen som en klok investering för företaget, och de räknar med att den ska ha betalat sig efter max tio år. Den är också ett naturligt steg för dem i deras ambition att vara miljö- smarta och bli mera självförsörjande. Att kunderna dessutom med egna ögon kan se att plantskolan satsar på miljön är bra PR för deras verksamhet och kan öka förtroendet hos de kunder som prioriterar miljön.