Vad ska vi rösta om?

Vi ska rösta in vilka EU-parlamentariker som vi vill ha från Sverige in i EU parlamentet i Bryssel. EU parlamentet går att jämföra med vår riksdag här i Sverige. Det vill säga, parlamentet består av olika människor med olika partitillhörighet och som arbetar för olika typer av politiska intressen från alla EUs medlemsländer. I dag har EU parlamentet 721 platser. (Om Brexit händer kommer det att finnas 705 platser).

Sverige har totalt 20 platser att fylla i parlamentet. Dessa 20 platser är såklart viktigt att vi fyller med personer som vill jobba för de frågorna som vi inom de Gröna näringarna anser är viktiga. Och för att nå dit behöver vi tillsammans gå och rösta. (Om Brexit genomförs har Sverige 21 platser).

En EU parlamentariker väljer det utskott hen vill påverka i

Alla parlamentariker tillhör ett parti där de har sina värderingar och kommer då att rösta efter sin partitillhörighet. Samtidigt så får man som parlamentariker välja ett utskott att arbeta i och det väljer man efter sina personliga hjärtefrågor.

Rösta informerat

Det är därför viktigt att vi, innan man går och röstar, har gjort en granskning av vad både de olika partierna vill arbeta för nere i Bryssel men också vilka hjärtefrågor som respektive person vill arbeta lite extra för nere i Bryssel. Om man väljer att inte kryssa en specifik person på valsedeln så lägger man automatiskt en röst på den första personen på valsedel, men frågan är då vill hen arbeta för de gärna näringarna och dess förutsättningar?

För att få veta mer om partiernas inställning och de föreslagna Eu-kandidaterna kan ni gå in och läsa på respektives partis hemsida:

Vänsterpartiet: https://www.vansterpartiet.se/euval2019/kandidater/

Feministiskt initiativ: https://feministisktinitiativ.se/valplattform-europaparlamentsvalet-2019/

Socialdemokraterna: https://www.socialdemokraterna.se/aktuellt/2019/s-kandidater-infor-eu-valet/

Miljöpartiet: https://www.mp.se/eu-valet-2019#Kandidater

Centerpartiet: https://www.centerpartiet.se/eu-valet-2019/eu-kandidater

Liberalerna: https://www.liberalerna.se/liberalernas-lista

Kristdemokraterna: https://kristdemokraterna.se/eu/var-valsedel/

Moderaterna: https://moderaterna.se/eu

Sverigedemokraterna: https://sd.se/sverigedemokraternas-tre-toppkandidater-infor-valet-till-europaparlamentet/

Alla listor från samtliga partier som anmält deltagande hittar du här: https://data.val.se/val/ep2019/valsedlar/E/rike/valsedlar.html

Se gärna våra filmer där vi berättar mer om hur EUs politik fungerar och varför det är viktigt att du går och röstar.