För att möta efterfrågan på närproducerat kvalitetskött startade LRF Sydost hösten 2015 projektet Kött Kronoberg. Nu har ett nytt varumärke tagits fram med lokala bönder, logistiklösningar och förädlingsled. Konceptet vänder sig till konsumenter som vill ha en klimatsmart kött med korta transporter.

Kött Kronoberg står för:
Lokala bönder, förädlare och kockar
God svensk djuromsorg
Tradition och hantverk
Få tillsatser
Hög kvalitet

Logistiken är löst genom Bondens skafferi och Skafferi Småland, som sköter transporterna till ett antal fyra butiker i länet. Avtal finns med en grisproducent, en kycklingproducent och sju nötköttsproducenter i länet.

Ingmar Lundqvist i Sköldsta är en av nötköttsleverantörerna.
- Detta känns mycket bra och helt rätt i tiden. Det blir spännande att se hur konsumenterna tar emot produkterna. Vi är mer än nöjda med korvarna från Åkes i Tingsryd, säger Ingemar Lundqvist.

Köttet och korven säljs på Coop Norremark Växjö, Konsum Extra vid Oxtorget Växjö, Coop i Åseda och Coop i Älmhult.

Köttet ska hålla högsta kvalitet och då urvalet är smalt krävs ett antal producenter för att täcka behovet, i dagsläget sju företag. Förutom Ingmar Lundqvist är det Ingmarie Arvidsson i Åseda, Gustav Johansson i Skavenäs, Claes Olsson i Uråsa, Sven Andersson i Värends Nöbbele, Lennart Claesson i Agunnaryd, Dennis Andersson i Toftaholm och Joakim Kornfors i Hjortsberga. Grisproducent är Joakim Granefelt i Hjortsberga och kycklingen kommer från David Holgersson i Älmeboda.

Djuren går till slakt på KLS i Kalmar, varpå de styckas och hängmöras i 14 dagar på Västerslät utanför Kalmar. I ett första skede går endast charkprodukter till butik medan stekar går till restaurangen Villa Vik i Växjö. Förädlingen sker på Åkes hemlagade i Tingsryd.

Målet för LRF Sydost är att någon aktör vill ta över varumärket efter projektets slut. Förutom Coop Göta ska Villa Vik bära varumärket under testperioden fram till oktober. Målet är att även PM & vänner ska servera köttet.

Det har gjorts försök med lokalproducerat kött tidigare i Kronoberg. Det som gör att chansena för Kött Kronoberg är goda är att det finns en logistiklösning, att en chark knuten till märket och att Coop tror på konceptet och satsar på en gedigen lansering.
Kött Kronoberg drivs som ett LRF-projekt tillsammans med Region Kronoberg, fram till den sista september 2016.

För mer information, kontakta
Claes Lövgren, LRF Sydost, tel 070-545 97 04
Ingmar Lundqvist, nötköttsproducent i Sköldsta, tel 073-3970999