Det började redan i våras då han skulle kliva över en mellanpackare, ni vet de där hjulen som packar jorden mellan traktorn och såmaskinen. I all hast tänkte han inte på att hjulen var i luften, ja - resten förstår ni nog. Hjulet snurrade och bonden föll, och föll så illa att det blev ett stort jack i ena benet - men det kunde förstås ha varit värre. Snart blev det en penicillinkur som gjorde att han höll reda på var toaletterna fanns, allt medan arbetet på gården skulle skötas som om inget hänt.

Missade missen

Då gick han en dag över gårdsplanen med kattgubben bredvid sig, och under promenaden kom han ihåg något han skulle ha gjort och ändrade snabbt färdriktning. Kattgubben missade riktningsförändringen och missen fick bondens sandal över tassen. Innan bonden hann reagera reagerade hans svansprydde kompanjon med att blixtsnabbt hugga sin husbonde i stortån.

Penicillinkuren, ett värkande ben och den momentana smärtan i stortån var ett tillräckligt handikapp för att katten skulle hinna sätta sig i säkerhet för bonden, och för bondens säkerhets skull slutade det med ett nytt besök på sjukhuset och en stelkrampspruta. Det inte bara kunde vara värre, utan det blev det också! Han drabbades av en allergichock! Med igensvullna ögon, röd klåda över hela kroppen, läppar som vore de plastikopererade, en värkande stortå och med ett värkande ben staplade vår bonde stridslysten in på sjukhuset för att få ny och mer medicin - allt medan ladugårdsarbete och skörd gjordes som om inget hänt.

 

 

Tekniken felade

Nu kunde det väl ändå inte bli värre, tänker nog både ni och jag - men det kunde det! På grund av ett tekniskt fel lyckades vår olycksalige vän som kulmen på en jobbig sommar fylla för mycket ensilage i sin silo. Han fyllde över fylltömmaren med cirka fem meter fint hackad grönmassa, och efter långt och moget övervägande insåg bonden att ingen annan än han själv skulle komma och skotta ut "överskottet". Några meter ensilage packar sig hårt, så det tog tre hela arbetsdagar att gräva fram fylltömmaren med hjälp av grep och motorsåg - allt medan djuren skulle skötas som om inget hänt.

Riskfritt betala ut stöd!

I skrivande stund är ordningen återställd på gården där både bonde och kattgubbe återigen setts promenera tillsammans som goda arbetskamrater. Det är möjligt att det kunnat vara ännu värre, och vår sargade bondes dramatiska sommar är kanske inte en helt korrekt bild av den västerbottniske bondens situation - men mot bakgrund av historien är det väl inte för mycket begärt att politiker och byråkrater betalar ut stöden i förtid? Det är ju dessutom helt riskfritt! Efter detta passar det att önska både denne bonde och alla andra bönder en mycket lyckosam höst.

Arne Lindström