För en tid sedan låg jag på ett hotell på Arlanda och var rätt nervös. Inte för att jag är flygrädd men nästa dag skulle jag påbörja en långresa till ett av världens farligaste länder utanför krigszoner, med folk jag inte kände. Jag är LRF Västerbottens We Effect-ambassadör, och fick då åka till Guatemala för att studera deras biståndsarbete på plats.

Vakter med vapen

Vakter med vapen såg vi varje dag, många av husen var mer skjul gjorda i rostig plåt. Det är även ett land med en svag stat som man inte kan lita på. Grundtryggheten som vi tar så för given i Sverige finns inte där.

Kampen imponerar

Men det är även ett land med många starka människor som med hjälp av We Effect organiserat sig, trots att de många gånger blir hotade till livet. Staten motarbetar de fattiga som börjar ställa krav. Människornas kamp imponerade väldigt mycket. Här i Sverige är vi mer duktiga på att klaga, men man vill inte organisera sig och ta tag i problemen.

Stoltheten

De var även väldigt roligt att se stoltheten hos de som fått hjälp av We Effect att bli duktigare bönder. Nu när jag sett hur principen "hjälp till självhjälp" fungerar på plats är jag ännu mer övertygad om att de är rätt sätt att jobba. Att själv vara en del i att förändra sin situation skapar en stolthet, och en långsiktighet.

En av flera byar som Pär Antonsson besökte i Guatemala.

Man kan bidra

Om man vill bidra till det här arbetet är det bästa att bli månadsgivare. Även om många bönder här i Sverige har de tungt ekonomiskt, så har vi det ändå väldigt bra. En hundring i månaden är inget vi märker, men det gör stor skillnad för en bonde på andra sidan Atlanten.

Pär Antonsson

We Effect ambassadör
Västerbotten