Hos Sörby Mjölk AB i Rössberga, Floby är det två robotar som sköter mjölkningen. Korna har ett halsband som programmeras med hur många gånger hon får gå in till roboten. Hon får lite extra gott att äta medan roboten tvättar spenar, tar alla prover och mjölkar henne.

Vi är: Besöksgård

Börje och Maria Larsson
E-post: maria.rossberga@gmail.com eller borje.sorbymjolk@gmail.com
Tele: 0515-408 88, mobil 070-385 78 88
Hemsidor: Sörby Mjölks hemsida
www.sorbymjolk.se  och Rössberga Stuteris hemsida www.rossbergastuteri.se  

Börje och Maria Larsson äger gården sedan 1986 då stallet hade plats för 24 kor. Nu har de 135 kor och lika många ungdjur och samarbetar med Börjes bror som driver föräldragården 1,5 kilometer bort.

Mjölkkorna på Rössberga bor i ett lösdriftsstall och de har en rasthage utanför och kan under sommaren själva välja att vara ute eller inne.

Företaget omfattar även en maskinstation där man gör arbeten för andra bönder och ett litet antal islandshästar med avelsston och uppfödning, ett intresse som Maria Larsson delar med dottern Matilda.

Välkomna!

 

Sörby Mjölk AB på Rössberga i Floby ägs av Börje och Maria Larsson sedan 1986. Börje är född på gården 1,5 kilometer bort. Föräldragården brukas nu av brodern och familjerna planerar för ett utvidgat samarbete.

Börje Larsson är uppfödd på mjölkgård och har även arbetat på en slaktsvinsgård under ett par år innan det blev mjölkkor igen. Maria Larsson har ingen lantbruksbakgrund. Hon kommer från Järpås och när hon och Börje gifte sig 1985 bodde de i lägenhet där.

När paret köpte Rössberga gård fanns där plats för 24 kor. De samarbetade med Börjes pappa och bror genom att ha en del maskiner ihop.

1993 byggde de om till lösdrift för första gången och ökade till 60 kor. På den tiden var det ett stort, modernt familjejordbruk som fick ta emot massor av studiebesök..

Den investering som paret Larsson gjorde då, har gjort att de tre barnen blivit intresserade.

I dag finns det 135 kor och ungefär lika många ungdjur på gården. Korna lever i en lösdrift, där de har bås med liggmattor och spån att vila på och en rasthage utanför lagården. I Sverige är det lag på att mjölkkor ska få gå ute under sommarhalvåret. När solen värmer mycket kan korna på Rössberga välja att gå in och svalka sig.

Inne i lagården finns två mjölkrobotar som korna går till när juvret börjar fyllas. Ett halsband på kon programmeras för att släppa in henne till mjölkroboten så ofta som just hon behöver. Tiden närmast efter att kon har fått en kalv producerar hon mycket mjölk och behöver mjölkas ofta. Senare, när hon väntar nästa kalv och mjölkproduktionen ska minska inför kalvningen, mjölkas hon med längre intervall för att de sista två månaderna sinläggas, det vill säga hon får mindre kraftigt foder så att mjölkproduktionen avtar.

I mjölkroboten får kon lite extra gott att äta. Samtidigt tvättar roboten juvret, sätter på spenkopparna och börjar mjölka. Allteftersom spenarna är färdigmjölkade plockar den av spenkopparna igen och släpper ut kon. En gång i månaden tar roboten prover på mjölken och om någon ko varit sjuk och fått medicin så står det i datorn. Mjölken från den kon skiljs från all den andra mjölken och hela maskinen diskas ordentligt före nästa ko.

Det blir inte mindre arbete för bönderna med en mjölkrobot, men de får en större frihet att bli duktigare på andra delar i arbetet, när de inte måste passa mjölkningstiderna, förklarar Larssons. Dessutom ger de kor som fått sin första kalv mer mjölk när de mjölkas oftare.

135 kor bajsar väldigt mycket och på Rössberga finns en gödselrobot. Den ser ut som en stor skalbagge och kör runt i lagården och skrapar bort gödseln. Korna ligger lugnt kvar och idisslar medan roboten kör bakom deras rumpor och städar. Det är väldigt lugnt i lagården, några kor idisslar, andra vandrar omkring lite som de vill, några äter medan andra blir mjölkade.

Utanför finns stora plansilos, utrymmen där allt gräs som skördas läggs för konservering. Stora rullar med halm ligger staplade. De används till kalvarna att ligga på och en del hackas ner i kornas foder. På gården odlas också allt spannmål och på sikt ska även det konserveras eller ensileras som det egentligen heter. Då blir det ingen halm eftersom halm är spannmålsfrönas stjälkar som tas tillvara efter att fröna tröskats fram.

Börje Larsson förklarar att han kan byta till sig halm mot gödsel hos andra spannmålsodlare som inte har kor, så kalvarna blir inte utan.

Sörby mjölk AB har alltid varit ett företag i utveckling och man har länge pratat om att slå ihop brödernas gårdar. I 25 år har de samarbetat kring fodret till djuren och nu tar de ett stort steg till. 225 kor kommer att bo i ett nytt stall på Rössberga och mjölkas av tre mjölkrobotar. De yngsta kalvarna ska bo i en egen byggnad på djupströbädd och kvigorna flyttar till brodern Kjell-Åkes gård.

Börje och hans två söner, Kjell-Åke och en anställd kommer att sköta den dagliga verksamheten. Maria sköter bokföringen och har tagit tjänstledigt för att öka sin del i verksamheten. Kjell-Åkes fru Barbro ska sköta kvigorna. Maria Larsson har också ett litet antal islandshästar i företaget, med avelsston och en liten uppfödning. Hästarna är hennes stora intresse som hon också delar med dottern Matilda som har en egen tävlingshäst.

Som ett extra ben att stå på har företaget en maskinstation och kör åt andra bönder. Här finns bland annat en hackmaskin för majs- och gräsensilage som används flitigt.