Vi är: Besöksgård 

Kontaktperson:
Maria Wardin, 0515-470 51, 0708-92 11 19,
E-post:
svenake@tele2.se

Grönsaks- och bärproduktion
Maria hälsar er välkomna att besöka en ekologisk odling av grönsaker, kryddor, bär, olika ärtor och bönor, broccoli, blomkål och flera salladssorter mm.

Många av grödorna är gamla kulturväxter, varav många härstammar från medeltiden. Inte bara gommen blir nöjd utan även ögonen då man promenerar på gräsmattorna runt de drygt 90 olika grönsakerna och blommorna.

Hemsida och vägbeskrivning:
www.wardins.se/

Maria och Sven Åke Wardin
Korsgården 2 Jäla, 520 40 Floby

 

Wardins gårdsprodukter med en gårdshistoria som går tillbaka till 1700-talet

Maria och Sven-Åke driver idag Wardins gårdsprodukter med grönsaks- och bärodling på Korsgården i Jäla. De har gårdsbutik och kör ut färdiga grönsakskassar till kunder. De tar emot många besök och bland annat skolelever som får möjligheten att lära sig hur maten produceras. På gården kan eleverna odla sina egna grönsaker, skörda och sälja, allt för att lära sig hela kedjan från jord till bord.

Paret Wardin odlar två hektar som gröngödslas med gräs enligt täckodlingsprincipen eftersom de är ekologiska odlare. De har gjort en växtodlingsbalans och fått reda på att de inte behövde fylla på med kväve eftersom jorden hade ett överskott. Gården har en åttaårig växtföljd.

De förädlar en del råvaror till bland annat marmelader, sirap, gelé och te.

Korsgården har genom århundraden förändrats från djurgård till enbart grönsaks- och bärodling. Idag odlas bland annat hallon, broccoli, olika sallader, ärtor och morötter.

Gårdens historia går tillbaka till 1720-talet.

1783 föddes Karin Larsdotter som var Marias farmors farmors mormor på gården. Karin träffade sin man Johan Andersson från granngården Knapagården. De gifte sig och fick fem barn, däribland dottern Elin som 1828, 20 år gammal, gifte sig med Henrik Reinhold från Fröje-Kinnevedssocken. 1829 tog Elin och Henrik över Korsgården.

Elin och Henrik fick nio barn, tyvärr dog Elin redan vid 39-års ålder av barnsbörd. Reinholds far var häradsdomare. Reinhold tog hand om alla barnen varav en nyfödd. Gården drevs som självhushåll som den gjorts sen starten. Det fanns några hästar och kor samt en gris och några höns på gården. 1855 dog Henrik. De två äldsta sönerna blev då fosterföräldrar till de fyra yngsta barnen och flyttade till Kinneved, medan ett av mellansyskonen brukade gården under ett års tid. Under tiden flyttade mellansystern Clara-Christina till Grolanda och tjänade som piga. Hon blev kär i gårdsägarens son som hon gifte sig med och flyttade tillbaka till Jäla och tog över gården. Något som var uppseendeväckande var att Clara-Christina var i femte månaden när de gifte sig. Det accepterades dock och paret fick åtta barn till. Tyvärr dog tre av nio barn redan före tonåren. Två av barnen emigrerade till Amerika. Vi är nu framme vid år 1900.

Fjärde barnet i skaran var Claes Reinhold som gifte sig vid 26-års ålder med Ida Karolina från Vårkumla. De flyttade in på gården i Jäla medan Clara-Christina bodde kvar. Runt 1885 byggdes ett nytt hus på gården där Maria och Sven-Åke bor idag. Då planterades även ett kastanjeträd som lever än idag och är stor och fint.

Ida och Claes fick två flickor, Elin 1892 och Elmie 1894. Elmie är Marias farmor.

Mamma Ida och Elin flyttade tillbaka till Vårkumla när maken Claes dog. Dottern Elmie gifte sig med Frälsegårdens äldste son Rickard och flyttade till Korsgården i Jäla. Frälsegården var en stor gård på den tiden men paret valde ändå att ta över Elmies lilla gård.

Elmie och Rickard fick endast ett barn, en son, Kurt 1929. Kurt brukade gården tillsammans med moder Elmie från tonåren eftersom fadern dog endast 50 år gammal. Kurt hittade sen kärleken i Grolanda församling och gifte sig med Solveig och Maria föddes 1964. Maria däremot hade tillgång till bil och hämtade sin man ända från Tibro.

Nu är vi framme vid nutid. Maria och Sven-Åke har två barn, Matilda och Oskar.

Text Lotta Bäckberg