På Sammels gård, hos Lilian och Stig Samuelsson, bjuds många upplevelser. Här finns kor, får, höns och bin och familjen odlar frukt, grönsaker och julgranar. Här finns en gårdsbutik och ett trädgårdscafé med hembakat. Lilian och Stig tar gärna emot grupper, både med vuxna och skolbarn och här finns mycket att lära. Paret Samuelsson lägger mycket tid på att förklara hur maten kommer till och hur viktigt det är med betande djur för att bevara det vackra, öppna landskapet.
 -Budskapet är detsamma till sexåringen som till sextioåringen, säger Stig.
 Och alla åldrar uppskattar att smaka en morot nyss uppdragen ur jorden.

Vi är: Besöksgård
Vi gör: Bondebesök

Stig och Lilian Samuelsson
Telefon: 031 945550. Mobil: 070 6945568


”Vi är specialiserade på att vara små”. Det säger Lilian och Stig Samuelsson på Sammels lantgård i Landvetter. Grönsaker, får, frukt, höns och växthuskafé är lite av det besökarna får ta del av på gården. Samt presentaskar i trä från den egna skogen.

Sammels lantgård ligger nära Göteborg, på en höjd ovanför den slingrande grusvägen mot Eskilsby. Det är en och en halv mil från Landvetter och det står Bertshult på busshållplatsen. Hit kommer många på besök, för att handla i gårdsbutiken och dricka kaffe med hembakat dopp i det ljusa växthuskaféet.
Åkerbiten med snörräta rader visar var grönsakerna växer. Så småningom blir grönskan till doftande morötter som Lilian plockar medan kunderna väntar, eller rödbetor, persilja och mycket annat gott. Potatisen tas upp för hand flera gånger per dag och är så där skönt lättskalad.

Bakom kaféet finns fruktträdgården och i lagården nedanför bor hönorna som värper de vackra äggen som säljs i gårdsbutiken och som är grunden i Lilians goda kakor i kaféet.

När vi går in i lagården, ser vi de vita hönorna som sitter på den allra översta pinnen och tittar på oss över skiljeväggen. Tuppen har en jättestor och blodröd kam och han gal lite för att lägga sig i vårt samtal. Hönorna håller sig nära sin ”man” men är väldigt nyfikna.
De vita hönorna värper vita ägg.

När Stig öppnar dörren till den andra hönsavdelningen, kommer genast en grupp bruna hönor ut för att kolla besökarna. I varje avdelning finns 160 hönor och fyra tuppar. Det är här, från den bruna avdelningen som de bruna äggen i butikens kyl kommer.

Stig Samuelsson är född på gården medan Lilian är ”torparonge” och barnskötare från Lindome. Stig och Lilian har fyra pojkar som utgör femte generationen på Sammels lantgård.

Paret Samuelsson är mångsysslare.
Grönsaker och frukt odlas på drygt ett hektar mark, i hagarna betar några kor med kalvar och ett 50-tal tackor och lamm. Här finns bisamhällen som förser familjen och butiken med honung och i skogen odlar Stig julgranar. Han tar också en hel del entreprenaduppdrag med sina maskiner.
-Vi kan säga att vår verksamhet består av fyra-fem lika stora grenar, entreprenad, skogen, djuren, kaféet och gårdsbutiken och grönsakerna. Grönsakerna ger mest arbete, säger Stig och skrattar.

Lilian bjuder på kaffe i uteserveringen. Solen strålar och de vackra hängpetuniorna i växthuskaféet har Stig odlat fram. Det är han som har familjens gröna fingrar, förklarar Lilian.
Överallt växer det något.

Genom alla sina olika verksamheter får paret Samuelsson kontakt med många människor, allt från motorcykelåkarna på utflykt, till föräldrar och barn som tar bussen ut från stan.

De är båda mycket engagerade i att sprida kunskap om hur maten kommer till. Under våren har de redan haft ett 20-tal besök av olika bokade grupper och Lilian Samuelsson är ute och föreläser om lantbruket i skolorna, från klass ett till vuxenutbildningen och jobbar mycket med Härryda FUB och särskolan med både barn och vuxna elever.
Hon skulle vilja ha in bonden i hemkunskapssalen och återupprätta hemkunskapen.
-Dit ska vi. Eleverna måste få kunskap om var maten kommer ifrån och hur den produceras. Maten är vårt bränsle, säger hon och jämför med bilen.
-Ingen tankar bilen med vad som helst, eller hur?

Hon brukar ta med sig ett antal förpackningar och en jordglob till skolan. Hon pratar om den åksjuka maten som rest från alla jordens hörn och bygger upp ett resonemang kring maten, djuren och vad djuren äter.

När Lilian och Stig väntar en grupp till gården, förbereder de sig noga. Lilian avsätter minst tre timmar för själva besöket. Kortare tid ger inte kvalitet tycker hon. Hon har gjort ett material om bin, höns och grönsaker som hon sätter upp i kaféet. Gruppen får titta på maskinerna och se var äggen kommer ifrån. Hon kör lite matteuppgifter där det passar in och gör ofta en poängpromenad avpassad för gruppens ålder och kunskaper.

Hon brukar också bjuda ut personalen som lagar mat i kommunens skolor, dagis och äldreboenden och ge dem en liknande upplevelse. Matens ursprung kommer då lätt på tal.
-Jag fick frågan varför vi ska handla svenskt. ”Brasilianska kor håller inte vårt landskap öppet”, svarade jag och det köpte de, säger Lilian Samuelsson.

Detta med öppet landskap är nämligen ingen självklarhet. En åker som inte betas växer igen jättefort, förklarar Stig Samuelsson. En gammal hagmark tar lite längre tid, men buskagen kommer snabbt. Det kan konsumenterna påverka genom att handla svenskt.