Maria och Gunnar Arnesson driver Björröds EKO-ägg i Kode sedan 1999. Hönorna får gå ute under sommaren och äter grönfoder hela året. Paret Arnesson plockar, packar och levererar äggen direkt till butikerna. På gården finns en gårdsbutik och Maria kör varannan lördag en fast runda med sin ”bilbutik” som har öppet när bakluckan öppnas.
Paret Arnesson tar gärna emot skolbesök på gården. Maria åker även ut till skolor och berättar om gården. I de närmaste framtidsplanerna finns att iordningställa en lokal där besökare kan tas emot och där Maria, som är mycket fotointresserad, också kan visa sina bilder.

Välkomna!

Vi är: Besöksgård

Maria och Gunnar Arnesson
Telefon: 0304 54174, mobil: 070 7305462
http://www.bjorrodsagg.se/


Ägg ska ätas alldeles färska, då är de som allra bäst. Det säger Maria och Gunnar Arnesson som har ekologisk äggproduktion på Björröds EKO-ägg i Kode. De vackra, bruna äggen levererar de själva direkt till kunder i närområdet.

Hos familjen Arnesson finns både bruna och vitspräckliga hönor. Raserna heter Lohman brown och Lohman silver och båda värper bruna ägg. Vintertid är de inne i sina stallar, där de går lösa och sprätter på golvet eller flyger upp och sätter sig på sina sittpinnar. På sommaren går de ute i stora rasthagar på dagarna. Hela året får de grönfoder.  På sommaren bestående av färskt gräs som Gunnar slår och serverar direkt. På vintern får de ensilage, det vill säga gräs som plastats in.
- Det tillför mycket mer än näring, det ger både gulare gulor och ordentlig sysselsättning, säger Gunnar Arnesson.

Inomhusmiljön är viktig för hönorna. De måste ha något att göra, kunna sprätta och ströbada för att trivas.
-Vi satsar mycket på att hålla fräscht och byter ofta bädden i hönsstallarna eftersom hönorna vänder upp underlaget, säger Maria och Gunnar.

Sju dagar i veckan går Maria till hönorna. Hon kollar att de mår bra och att allt fungerar med foder och vatten. Samtidigt plockar hon upp de ägg som värps utanför redena och därefter jobbar hon i packeriet. Äggen ska kontrolleras, genomlysas, stämplas och packas i konsumentkartonger av olika storlek.

Gunnar sköter kundkontakterna, leveranser, bokföring, odlar spannmål och hö ekologiskt och hjälper till i packeriet.

Hönor har de hållit på med sedan 1999, då Maria startade med 150 hönor och en kund, Kafé Galaxen i Bergsjön.

Maria är uppvuxen i Kungälv och hennes tidiga kontakt med lantbruk var som hästtjej, som så många andra. Men längtan till landet fanns där även senare och hon började på Dingle lantbruksskola och jobbade så småningom på ett par olika gårdar.
-Jag har släktforskat och funnit lantbrukare i min släkt i tredje led bakåt, säger hon som en tänkbar förklaring till sin längtan.

1995 träffade hon Gunnar som är lantbrukare i kombination med att han driver en mindre åkeriverksamhet. Då var han grisproducent och Maria jobbade som undersköterska. När barnen kom ville hon gärna jobba hemma i stället och ekologiska ägg var den produktion hon kunde tänka sig.
Nu är sönerna 12 och 13 år gamla och familjen har delvis gjort ett nytt vägval. Maria håller på att iordningställa en lokal där hon ska kunna visa bilder på olika teman. Hon är mycket fotointresserad och har långt gångna författardrömmar. Ett par manus ligger klara att sändas till förlag.

I galleriet vill familjen också kunna ta emot skolklasser på besök. Paret Arnesson är gårdsvärdar och gården en besöksgård, men det har tyvärr minskat med skolbesöken.
-Romelanda skola brukade komma men de får inte längre be föräldrarna om pengar till bussen. Där har rektorn en viktig uppgift. Att åka till gården ingår i utbildningen och rektorn måste våga säga vad som gäller, säger Gunnar.
-Som det är nu, känns det som att vi i stället får gå ut till skolorna och berätta, tillägger Maria.

På gården finns också en gårdsbutik med ägg och en del andra varor och Maria har gjort om sin kombibil till en rullande butik som är öppen när bakluckan öppnas. Från bilen säljs bland annat ägg, honung och rapsolja.
-Jag åker varannan lördag till det området i Säve där jag var mycket hos mormor och morfar när jag var liten. Första gången sålde jag ingenting, men nu går det uppåt hela tiden och jag har åtta stopp på min runda, säger hon.

Sommartid tar familjen hjälp av en anställd i packeriet och tar korta turer med husvagnen.
-Jag sticker iväg själv med barnen och husvagnen också, säger Maria och påpekar att maken Gunnar uppmuntrar henne mycket.

Gunnar Arneson är ordförande för den lokala LRF-avdelningen i Solberga. Han har kvar en lastbil och åtar sig gärna en långkörning då och då. Fler höns blir det nog inte. Livet måste innehålla något mer än arbete, menar han.
-Att vara bonde är inte en livsstil eller ett kall, utan ett yrke. Och man får byta jobb även om man är bonde. Det är viktigt att ha intressen utanför gården för att få stimulans och kraft till det bundna jobbet, säger han.