Vi är: Besöksgård.
Vi gör: Bondebesök.

Eva Rylén
Mobil 070-340 75 59 eller eva.rylen@live.se

På gården Jordfallslättens gård bor 32 mjölkkor som producerar bland annat din mjölk, ost och yoghurt. Mjölkkorna är gårdens huvudsysselsättning. Förutom mjölkkorna finns även deras kalvar och ungdjur. Gården brann ner till grunden i augusti 1983 vilket var oerhört dramatiskt. Inga djur kom dock till skada eftersom det var sommartid och djuren fanns ute på bete. Gården byggdes upp igen och stod klar april 1985.

På gården bor också 30 tackor som lammar i januari till april. Tackorna får mellan en till två lamm. Gården ligger vackert belägen i dalgångarna i Hjärtum. En del av gårdens marker ligger i naturreservatet Brattorpsån där kor och får betar för att gynna örters tillväx och överlevnad. Mulen är en fantastisk gräsklippare. Den river av gräset under buskar och vid stenar vilket är svårt att göra på mekanisk väg.

Folket som finns på gården är Eva och Gert Rylén samt deras barn Axel och Moa. Gården som gått i arv sen 1792 vilket är sju generationer. Gert tog över gården 1986. Han gick bygg och anläggning på gymnasiet men valde att stanna kvar hemma på gården. Eva jobbade på Skara Semin som seminör. Som seminör åker du runt på gårdarna och hjälper till att betäcka korna på konstgjord väg. Gert och Eva fattade tycke för varandra och blev ett par 1988. Sen barnen kom har Eva varit den som jobbar hemma på gården när Gert jobbar borta på lättklinkerbetong i Ucklum.

Evas arbetskamrater är vallhundarna Jackie och Joy som älskar att arbeta.

Sonen Axel som går i åttan vet precis vad han vill med framtiden. – Att bli bonde. Hans dröm är att gå naturbruksutbildningen på Nuntorp i Brålanda. Vad han skall ha för produktion har han dock inte bestämt än. Axel testar gärna att odla själv. I år har han odlat sockerbetor. Det funkade fint.

Gårdens får är köttfår av rasen Suffolk som ger fina skinn och mycket gott kött. Eva har tillsammans med 12 andra startat den ekonomiska föreningen Fåraherdar i Väst. Erikssons chark i Nossebro tillverkar en salamikorv av tackköttet. Eva har en dröm att i framtiden sy västar och tofflor av sina egna fårskinn.

Jordfallslätten gård odlar mest vall som blir till ensilage som korna och fåren äter på vintern. Viss spannmålsodlings finns också vilket är bra för att kunna variera vad som växter på åkrarna så det inte alltid finns samma gröda.

Eftersom både Eva och Gert gillar jakt finns där också en jakthund samt en labrador som sällskapshund.

Text: Lotta Bäckberg