På Töllås fårgård föder Morgan och Barbara Baumann upp Gotlandsfår. Här kan besökaren hälsa på de nyfödda, svarta lammen och klia de silvergrå tackorna i pannan. Skolbarn får lära sig hur det går till att väga lamm och kontrollera hur de växer. Grönsaksodlingen och bärbuskarna ger råvaror till goda bakverk i sommarcaféet. På gården finns gårdsbutik där lammen slutligen hamnar, i form av lammkorvar, skinnfällar och köttlådor.

Välkomna!

Vi är: Besöksgård
Vi gör: Bondebesök

Barbara och Morgan Baumann
Mobil: 073 3788295, 070 9203101

De svarta lammen skuttar runt i halmen hos sina mammor. När alla tackorna fött sina lamm är det dags för dem att komma ut på bete. Men först ska lammen märkas.

Hos familjen Baumann på Töllås fårgård är våren en intensiv tid.

På gården finns 138 tackor och tre baggar av rasen Gotlandsfår eller pälsfår som de också kallas. De föds kolsvarta men blir ljusare grå, ju äldre de blir. Lammen föds på våren och får gå sina första tre dygn med bara sin mamma. Baumanns kollar att tackan har mjölk till sina ungar och att lammen dricker ordentligt. Lammen får också märke i örat under de här första dygnen, med olika nummerserier för bagglamm och tacklamm.

När allt fungerar bra släpps tackan och hennes lamm ut i större grupper. Det är då man får se de roliga kapplöpningarna där en hel skock små svarta lamm plötsligt kastar sig iväg och bara springer och hoppar medan tackorna lugnt tittar på.
De unga tackorna som föder för första gången, får oftast bara ett lamm, medan de äldre brukar få två.

På Töllås fårgård går fåren i en stor hall uppdelad i några stora fållor och med en gång i mitten. Fåren äter ensilage, det är konserverat gräs som plastats in direkt efter skörden. Tre stora ensilagebalar ställs in i fårflocken var tredje dag under vintern, men familjen funderar på att ge fåren mat två gånger per dag i stället. Det ger visserligen mer jobb för människorna, men också en bättre överblick över djuren.
Fåren får vatten i hinkar som man går och fyller med slang. Det tar en stund säger Baumanns, men även det ger tillfälle att stå och iaktta djuren för att se att alla mår bra. Har något hänt, upptäcks det tidigt.

I maj får alla fåren och lammen åka på bete. En del går på Baumanns egen mark, andra lånas ut till platser som behöver betas, bland annat till Valön och Stora Kornö i Bohuslän, dit fåren transporteras med båt.

På hösten tas fåren hem igen och tackorna förbereds för betäckningssäsongen genom att de klipps och får extra mycket mat. Det kallas att flusha dem. Då är de i toppform när de får träffa baggen. Baggen klipps däremot inte på hösten. Han ska lukta extra mycket bagge för att tackorna ska tycka om honom. Varje bagge får ta hand om ungefär 50 tackor och Baumanns flyttar baggarna mellan grupperna för att förvissa sig om att så många tackor som möjligt ska bli betäckta och få lamm till nästa vår.

Årets tacklamm som ska sparas, betäcks till hösten och föder sitt första lamm när det är ett år.

Alla bagglamm och de ensamfödda tacklamm slaktas när de blivit lagom stora. Första slakten sker i oktober och Baumanns har slaktlamm i princip hela vintern, fram till påsk.

De kör sina slaktdjur själva, i samma bil som de åkt i till betena. Lammen åker tillsammans med sina kompisar och känner ingen stress. Resan till slakteriet i Varekil tar bara en kort stund och när de kommer fram, slaktas de direkt.
Köttet tar Baumanns hem och styckar så som kunderna vill ha det. En del kött lämnas till en charkuterist i Göteborg. Han tillverkar korv och rökt lammkött som bland annat säljs i gårdsbutiken på Töllås fårgård.

Skinnen skickas till Tranås för garvning och blir till vackra fällar, västar, tofflor, vantar och andra sköna saker.

Morgan och Barbara Baumann har många verksamheter på sin gård. Förutom alla lammprodukter, produceras också sylt, saft och marmelad av bär och frukt som de plockar själva, odlar eller köper in från grossist. De är väldigt aktiva på mässor och marknader och visar upp sig och sin verksamhet i många olika sammanhang.

Vägbeskrivning:
Norrifrån på länsväg 160, efter broarna kör ca 1 km, sväng vänster mot Slussen. Efter 1 km sväng vänster vid skylt Töllås Följ skyltarna till Töllås Fårgård (2200 m).
Söderifrån på länsväg 160. Kör ca 6 km, sväng höger mot Slussen. Efter 1 km sväng vänster vid skylt Töllås. Följ skyltarna till Töllås Fårgård.
Söderifrån på Slussenvägen Ca 300 m efter Torps fotbollsplan, sväng höger vid skylt Töllås. Följ skyltarna till Töllås Fårgård (2200 m)