På gården Källsby i Jörlanda bor och arbetar Katarina och Hans Johansson. De har ett 60-tal mjölkkor och ungefär lika många kalvar och ungdjur. De producerar ekologisk mjölk och bedriver turistverksamhet i liten skala genom Bo på Lantgård-lägenheter i gårdens gamla, vackra mangårdsbyggnad.

Korna föder en kalv om året och mjölkas i en robot som är igång hela dygnet. Korna kan därför välja själv när de vill bli mjölkade precis som de kan välja när de vill äta och vila. På sommaren kan de också välja om de vill vara ute på bete eller ligga och vila i skuggan inne i stallet.

Katarina och Hans tar gärna emot besök på gården och berättar mer om hur det är att vara mjölkbonde. Hit kommer skolklasser, föreningar och andra grupper av intresserade människor så det är bara att ta kontakt.

Välkomna!

Vi är: Besöksgård
Vi gör: Bondebesök

Hans och Katarina Johansson
0303-52145, 0707-606645

Gården Källsby i Jörlanda drivs av Hans och Katarina Johansson. Hans är uppvuxen på gården, och tog över den 1985. Huvudinriktningen på Källsby är ekologisk mjölkproduktion. Men vi har även en turistverksamhet. Gårdens gamla mangårdsbyggnad, byggd 1830, är ombyggd till fyra lägenheter. Hit är turister välkomna att semestra i vår Bo-på-lantgård- verksamhet.

Denna byggnad används under vår och höst till vår skolverksamhet, då många klasser och andra grupper kommer till oss för att besöka gården. Som så många andra försöker vi att använda våra maskiner även utanför gården. Detta gör att vi kör en del ensilagebalar till gårdarna runt omkring oss. Vår traktorgrävare går på en del småjobb i bygden och vintertid kör vi snö med våra traktorer.

På gården finns cirka 60 mjölkkor och nästan lika många ungdjur och kalvar. Tjurkalvarna säljer vi när de är drygt två månader. Alla våra kvigor behåller vi och föder upp dem till kor.

De första dygnen går ko och kalv tillsammans i en stor box. När kalvarna blir lite större flyttas de till vårt ungdjursstall. Fram till tre månaders ålder får kvigkalvarna mjölk två gånger per dag och bor tillsammans med fem-sju kalvar i en box med djupströbädd av halm.

Sedan får kvigorna flytta till lite större boxar som har samma inredning som korna, fast anpassade efter kalvarnas storlek. Nu får kalvarna ligga på gummimatta med kutterspån på. De har blivit så stora att de nu äter ensilage och dricker vatten.

När kvigorna är lite drygt två år flyttas de in i vårt kostall. Snart är det dags för kvigan att få sin första kalv. I det ögonblicket som kvigan får sin första kalv inträffar två saker:

1) Nu kallas hon inte länge kviga – nu har hon blivit ko.
2) I hennes juver bildas nu mjölk.

De första dygnen efter kalvning har kossan en gulare mjölk som kallas råmjölk. Det är jätteviktigt att kalven får i sej rikligt med råmjölk. På så sätt byggs kalvens immunförsvar upp, så att den håller sig frisk. För att kossan ska klara av att producera mycket mjölk behöver hon mycket mat. Varje dag blandar vi drygt tre ton foder i vår foderblandare. Blandningen består av gräsensilage, spannmålsensilage, ärtor, salt och mineraler. Fodervagnen delar ut ny mat varannan timma dagtid och var tredje timma nattetid. På så sätt finns det fräsch mat framme på matbordet dygnet runt till våra kor.

Korna mjölkas i en robot. Roboten mjölkar 24 timmar per dygn. Detta gör att våra kor kan bli mjölkade när de vill, äta när de vill och vila när de vill.

I början på maj öppnar vi ladugårdsportarna. Kossorna kan sedan gå in och ut som de vill dygnet runt fram till slutet på september. En vanlig missuppfattning är att korna älskar att vara ute när det är riktigt varmt och skönt på sommaren. Men när det är som varmast på dagen väljer ofta våra kor att vara inne i skuggan i stallet – men de går gärna ute i hagen när det blir lite svalare.

Våra kor mjölkar sej i genomsnitt tre gånger per dygn. En riktigt duktig kossa ger cirka 50 liter mjölk per dygn. Kossorna mjölkar som mest två-fyra månader efter kalvning, sen minskar mjölkmängden. Vi vill att våra kor ska ge oss en kalv om året. Cirka två månader före beräknad kalvning sinläggs kossan – då får hon en välförtjänt ”semester”. Är kossan sinlagd passar hon på att vila upp sej för att sedan föda en ny kalv och producera mjölk i 10 månader till.

På morgonen har vi det första ladugårdspasset. Vi har mycket hjälp av våra maskiner, men flera gånger om dagen kontrollerar vi att allt fungerar och att alla djur mår bra. Via vår dator kan vi se hur mycket mjölk varje ko har mjölkat, hur mycket kraftfoder hon ätit och så vidare.

Eftersom alla är individer och har lite olika vanor och egenheter, gäller det för oss att upptäcka när någon inte beter sej som just den brukar. Då är informationen från datorn tills stor hjälp, men viktigast är de dagliga stunderna med djuren. Två gånger om dagen gör vi rent i alla liggbås.

Vad som händer mellan ladugårdspassen varierar med årstiden. På våren är det full fart med vårbruk, beteshagar där stängena skall ses över med mera. Under sommaren gäller det att passa på att köra ensilage när gräset är som bäst och när vädret tillåter. Hösten är det skörd, djuren ska åter hämtas hem efter att ha gått på bete under sommaren, maskiner som inte ska användas på ett tag ses över. Vintern borde det vara lite lugnare, men då försöker vi oftast göra det vi inte hunnit tidigare, samt förbereda det som går inför våren…

Till oss är alla välkomna på ett gårdsbesök. Främst har vi besök av skolor, (allt mellan förskolan och Chalmers) men även av olika föreningar och andra grupper av intresserade människor. Välkomna att kontakta oss så arrangerar vi ett gårdsbesök efter era önskemål!