Vi är: Besöksgård
Vi gör: Bondebesök

Bibbi Johansson 070-9391279

På Bergs ekologiska gård bor 85 mjölkkor som blir mjölkade av en robot. Roboten är stationär vilket betyder att det är korna som söker upp roboten när det är dags för mjölkning. Kossorna har ett halsband med en sändare som känner av vilken ko som kommer fram till roboten. De släpps in och får mat samt blir mjölkade. Därefter går det ut, antingen på bete eller kanske väljer de att lägga sig inomhus och idissla beroende på vädret.

Förutom mjölkkorna finns deras kalvar samt ungdjur. Tjurkalvarna kastreras och säljs till en bonde som föder upp dem till köttdjur. De finns både svartvita och brunvita kor.

Andra djur på gården är fåren som är duktiga gräsklippare och hundar av rasen golden retriever som gärna är med matte i skogen för att jaga eller för att promenera och leta svamp.

Familjen som sköter djuren heter Bibbi och Håkan Johansson, deras tre tjejer Tuva, Stina och Hilda. På gården arbetar också djurskötare Maria Enström och maskinförare Robin Skogsberg.

Bibbi är uppväxt på en mjölkgård i Falköping och hade som dröm att ha en egen gård. Hon jobbade på Skara Semin. Håkan drev en mjölkgård ihop med sin bror i Vårgårda.

Bibbi och Håkan kände att de gärna ville ha en egen gård.

- Jag ville komma närmare korna säger Bibbi.

De gav sig ut på öppna marknaden för att hitta en lämplig gård och fann gården utanför Trollhättan 2001. Gården hade varit mjölkgård sedan väldigt lång tid tillbaka.

De ville driva en ekologisk gård och ställde om växtodlingen 2005. Mjölkproduktionen blev ekologisk 2007. 2006 byggde de om ladugården till lösdrift med robot.

Gården brukar 215 ha åker och 90 ha skog.

Gården ligger i vackra omgivningar med skog, betesmarker och öppna fält. Här finns även möjlighet att Bo på lantgård.

Under ett gårdsbesök får du följa kalvens väg från födseln till färdig mjölkko samt mjölkens väg från spene till mjölktank. Det finns också möjlighet att gå till skogen och lära om vattnet och diken och följa trädens väg från planta till planka.

De tar emot besök hela året.