På Torpane gård utanför Brålanda finns 129 mjölkkor och ungdjur. Det är 40 år sedan Lars-Erik Karlsson tog över föräldragården i Torpane 1973. Då fanns det 18 kor. Idag mjölkas korna i en mjölkgrop och väljer själva när de vill vara ute eller inne.

På Torpane gård kan besökande skolklasser få se hur det går till att mjölka en ko och lära mer om odling och skörd.

Vi är: Besöksgård.

Lars-Erik, Marianne och Magnus Karlsson
E-post: lars-erik.karlsson@pn.lrf.se
Telefon: 070-832 05 90

 

Mamma Marianne Karlsson arbetar en del utanför gården men har också ansvar för administrationen. Pappa Lars-Erik är mycket intresserad av kor och avel och har fött upp många tjurar som sålts vidare just som avelsdjur, medan sonen Magnus Karlsson förklarar att han är mer intresserad av helheten;

-Jag gillar förädlingen, vi odlar för att få foder till djuren som ger mjölk tillbaka. Jag tycker också om att följa årstiderna. När hösten kommer blir det lite lugnare och på våren kliar det i fingrarna att få sätta igång igen.

Totalt brukar gården 230 hektar mark för vallodling, det vill säga gräs till korna, spannmål och proteingrödor som lupin som testodlas för andra året. Vallen skördas fyra gånger från maj till september. Två gånger i veckan klipper Lars-Erik prov på gräset och skickar in för analys. Svaret får han i mobiltelefonen. När näringsvärdena är rätt, hoppas han på lagom torrt och lite kyligt väder.

-Vid skörd måste man stå på tå, konstaterar han och Magnus.

En dag på gården ser lite olika ut beroende på vilken årstid det är. Ett är dock alltid lika; mjölkningen startar vid 5.20 och tar 2,5 timmar för en person. Under tiden driver någon in korna till mjölkgropen och skrapar gödsel och ger korna nytt strö i sina bäddar. Därefter får kalvarna mat, mest bråttom är det med de yngsta kalvarna som dricker mjölk. Sedan får korna frukost.

Efter det får människorna frukost klockan 8.

Dagen går vidare med rengöring, gropen ska spolas, fodringen göras klar. På gården föds en kalv var tredje dag och man har ständig koll på brunster och semineringar som ska göras. Beroende på årstid varierar sysslorna. Sommartid får en person sköta mjölkningen medan resten sitter på traktorerna och skördar gräs.

Vid 14 påbörjas utfodringen igen och klockan 16 är det mjölkningsdags och småkalvarna får sin mjölk.

I Sverige ska alla mjölkkor gå ute tre månader om året. På Torpane gård gör korna som de själva vill från april till oktober. De har rasthagar att gå ut i och kan stanna inne när insekterna blir för många eller när det är för varmt.

-Däremot gillar jag inte kosläpp där korna får rusa ut. Risken är stor för juverskador. I början släpper vi ut dem direkt efter mjölkningen, när juvren är tomma , säger Lars-Erik Karlsson.

Det är mycket pyssel också när kalvarna ska lära sig gå ut. De vet ju inte vad stängsel är.

-Vi skolar in dem på stängsel genom att släppa ut dem med grindar. Det tar lite tid, men det är skönt att slippa samtal från grannar att djuren kommit lösa, säger Lars-Erik.

Under betessäsongen har familjen Karlsson djur på 10 ställen, så det blir en del körning för att se till dem. Det handlar om ungdjur och sinkor, det vill säga kor som inte mjölkar sista tiden före kalvningen.

All gödsel går tillbaka till markerna.

-Det måste få lukta nån gång på året. Skiten är mat för växterna som är mat för djuren och djuren är mat åt oss, säger Magnus Karlsson.

På Torpane har man en anställd samt avbytare sex dagar i månaden, yngste sonen Krister är också anställd och sedan sonen Magnus kommit med i företaget har man kunnat schemalägga arbetet.

-Då blir det möjligt för Magnus att se om sitt ställe också och det är allt gott att få sova någon morgon, säger Lars-Erik Karlsson.

Berit Stridh