Vi är: Besöksgård

Kristoffer Kullingsjö 070-673 97 30


Fjärde generationen brukar Elmersgården utanför Vårgårda. Gården ligger belägen utmed 42:an.

Idag driver bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö gården som ett driftbolag där även Mikael Ljunghög ingår. De har 200 ekologiska kor och brukar 270 ha åker där allt odlas till korna, varav 200 ha vall och bete.

Det var Tobias och Kristoffers farfars far som köpte gården i slutet på 1800-talet. Då var det ett litet jordbruk med kor, grisar och höns, gården var självförsörjande.

Farfar tog sedan över gården 1940, han byggde ut ladugården 1945 med plats för 20 mjölkkor plus hästar och höns. Folk i bygden tyckte att han var galen som vågade satsa så stort. Tyvärr dog han redan 1967, 50 år gammal och Tobias och Kristoffers pappa Torbjörn och farbror Lennart, då 18 år gamla fick ta över gården.

1969 byggde bröderna om ladugården en gång och 1985 var det dags igen. Då satsade de enbart på mjölkkor.

2005 startade de generationsskiftet så att Tobias och Kristoffer började ta över gården. De byggde om till så kallad lösdrift, där korna går lösa i lagården. 2010 var både generationsskiftet och ladugården klar. Då gick också Mikael in som delägare.

Alla tjurkalvar säljs som livdjur, vilket innebär att en annan bonde köper dem och föder upp dem till slakt. Kvigkalvarna får växa upp till nya mjölkkor.

Korna mjölkas i en mjölkgrop tre gånger per dygn, kl. 06, 14 och 22. De turas om att mjölka för att någon alltid ska kunna sova och umgås med familjen.

Tobias och Kristoffer har mjölken som hjärtat i företaget och jobbar mycket för att djuren, naturen och människorna ska må bra. De drivs av att jordbruket ska vara hållbart och deltar i ett projekt där de och alla bönder runt omkring ska skapa en biogasanläggning.


Vägbeskrivning från Vårgårda
Kör 42 mot Trollhättan någon km sväng av vid skylt Fullestad vänster, du har gården direkt på höger sida.

Kommer du längre ifrån ring Kristoffer för vägbeskrivning