Har du koll på vem som säljer hö och ensilage?

Svåra tider drar alltid till sig lycksökare. Bristen på stråfoder trissar upp priserna till en i många fall orimlig nivå. Därtill kommer fraktkostnader. Mycket av det som säljs är av okänd kvalitet och inte analyserat. Ofta är det få varv med plast på ensilaget. På sociala medier syns otäckta hötransporter även de få dagar det regnar.

Som köpare betala inte i förskott! Finns ingen anledning att bli lurad.

Är du säljare så kolla upp om köparen inte är känd av dig. Kreditupplysning är ett sätt.

För en dialog med din bank för bra och säkra betalningslösningar.

Arbeta säkert!

Skördetider är ofta hektiska och stressiga. Det blir inte bättre med frustrationen över vädret. Men inget får hindra att ni jobbar säkert med alla skydd monterade, inte slarvar mot belysning på allmän väg och framförallt var rädda om era barn. Tänk på döda vinklar om barnen är på gårdsplanen och i traktorn ska de vara bältade.

Lite äldre barn och ungdomar vill gärna köra själva. Men snälla överskatta inte deras förmåga!

Inte ett enda barn, ungdom eller vuxen ska bli skadad eller dödad i lantbruket.

Var har du svämtunnan och brandsläckaren?

Se till att ha fungerade brandsläckare i traktorn och på maskinerna. Hellre en för mycket än en för lite.

Hälsning från en brandingenjör: Gör begränsningslinjer när ni tröskar och pressar halm. Effektivt för hindra spridning med en bit jord mellan styckena.

Placera svämtunnor med vatten eller gödsel på strategiska platser för att släcka bränder. Gödsel släcker effektivt. Berätta för grannen att din tunna är fylld och var den står om olyckan är framme.

Fika!

Det är tufft och jobbigt för alla i de gröna näringarna. Bjud grannen på fika och ta ett snack även om livets glädjeämnen. Ingen ska lämnas ensam!