Aktiva kommungrupper i Jönköpings län och Sydost!

Det har varit en aktiv höst för kommungrupperna med arbetet inför valet. Men det har inte hindrat dem från att genomföra ännu fler aktiviteter under hösten och särskilt under vecka 47, vilken är en väldigt speciell vecka för påverkansarbetet inom LRF. Här har vi ett axplock av allt bra arbete som är genomfört!

Habo kommungrupp, Dan Waldemarsson, ordförande

- Det blev en lyckad julskyltning 27 november i Habo där vi serverade varm chokladmjölk och lussekatter tillsammans med lite information om livsmedelsproduktionen i kommunen. Kalvar och traktorer drog många besökare till vår monter. Över 600 personer värmde vi upp i novemberkylan.

imageeuqsu.png

På bilden: Annika Wethén från kommungruppen

Gislaveds kommungrupp, Ida Rantonen, ordförande

imagem802b.png

På bilden: Johan Larsson från kommungruppen, på väg till en av förskolorna med bullar och mjölk.

- Vilken vecka vi har haft! Vi har träffat ca 150 barn live och ca 50 digitalt. Barnen som varit med på Farmertime har fått lära sig mer om kor, maskiner och grisar. Vi har även varit runt på grundskolorna i kommunen och delat ut material ifrån Hushållningssällskapet, Skogen i Skolan och Bonden i skolan. I början av veckan hade vi prisutdelning för vår höstlovstävling med temat: ”Hur vill kossan bo i rymden?” Vid prisutdelningen har vi fantastisk hjälp av våra lokalavdelningar. Bullar, mjölk och provsittning av traktorer är oerhört uppskattat!

Se tävlingsbidrag och mer från veckan på Gislaveds Facebooksida

Mullsjö kommungrupp, Emma Hartelius, ordförande

imageecua8.png
- I år ville vi uppmärksamma friluftsriket Mullsjö, vår vackra natur i kommunen! Vi tog fram affischer som sattes upp runt om i kommunen. Dessutom gick den som annons i vår lokala tidning, och så har vi sparat en affisch till den kommande kommunstyrelsen.

Se mer från ”oss som formar friluftsriket” på Mullsjös Facebooksida

Karlskrona kommungrupp, Torsten Palmgren, ordförande

image1uy2o.png

- Vi har gjort lite olika aktiviteter. Bland annat besökte Fredrik Persson och jag fyra årskurs 8 klasser i Rödeby skolan. Vi berättade om utbildningar och jobb inom de gröna näringarna med hjälp av filmer och frågetävlingar från Bonden i skolan och Jobba Grönt, vilka är jättebra. När vi på slutet frågade dem om hur många som skulle kunna tänka sig att arbeta inom de gröna näringarna så räckte 2/3 av eleverna upp sina händer.

- Vi har också medverkat i en filmserie avsedd för yrkesvägledare i länet, som Regionen i Blekinge håller på att producera just nu. Filmerna vi medverkar i beskriver vad yrkeskategorierna maskinförare och manuell huggare arbetar med.

Ljungby kommungrupp, Lars-Erik Karlsson, ledamot

imaget24hh.png

En 15-25 meter lång kö ringlade sig genom tältet hela dagen

- Vi genomförde vårt traditionsenliga och mycket uppskattade Bondens Julbord på julskyltningen i Ljungby, vilket är ett samarbete mellan centrumföreningen och LRF. Vi har ett sexton meter långt tält där vi bjuder på svenskproducerad julmat som prinskorv, köttbullar, isterband, och skinkmackor. Vi har också en hemlagad Jansson från lanthandeln i Södra Ljunga. Vi serverade omkring 600 – 800 portioner. Kön varierade mellan 15 och 25 meter under hela dagen och medan besökarna stod i kön läste de informationen på väggarna om betydelsen och fördelarna av svenskproducerad mat.

- Vi når aldrig ut med så mycket information som vi gör på det här evenemanget, säger Lars-Erik Karlsson i Ljungby kommungrupp. Det är mer viktigt, nu än någonsin, när alla har mindre i sin plånbok att påminna folk varför det är viktigt att köpa svenskproducerad mat.

Vimmerby kommungrupp, Eleonor Nilsson, ordförande

imageaxlo4.png

På bilden: Eleonor Nilsson, Kicki Olsson och Johan Linder

- I år valde vi att bjuda in två klasser och lärare från årskurs tre i Vimmerbyskola till studiebesök på mjölkgård. Det blev en heldag fylld med olika stationer om bland annat svenskmärkning, visning av kor, kalvar och ladugården, maskinerna och växtodlingskedjan. Innan de kom hit till gården hade lärarna frågat eleverna hur många som besökt ett lantbruk tidigare, och det var förvånansvärt få hade även lärarna reflekterat över. Vi tycker det är så viktigt att göra detta för det är de här barnen som är våra kommande beslutsfattare, konsumenter och yrkessökande. Det är viktigt att de får se hur maten blir till och hur det fungerar på gård idag.