Årets lokalavdelning finns i Sorsele

Sorsele Storavdelning i Västerbotten är Årets lokalavdelning 2022 inom LRF. "Vi har svävat lite på moln. Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad för det vi gör och att lilla Sorsele får komma fram och visa framfötterna", säger Sonja Edlund, avdelningens ordförande.

På tisdagen hämtade Sonja Edlund och styrelsekollegan Harriet Rådahl priset på 30 000 kronor på riksförbundsstämman i Sånga-Säby. Det delades ut av förbundsordförande Palle Borgström.
– Ni är ett föredöme för andra, sade Palle Borgström, som imponeras av människor på landsbygden tar saker i egna händer och inte väntar på att bli underhållna.

Sett möjligheter
Sorsele Storavdelning mötte kriterierna att erbjuda en verksamhet för alla och gör det meningsfullt, enkelt och roligt att vara med i LRF. När andra har haft svårt att genomföra aktiviteter på grund av pandemin har Sorsele Storavdelning tänkt nytt och lyckats skapa en bredd som passar många. De har sett möjligheter där andra sett hinder. Sonja Edlund hade först svårt att tro att de vunnit utmärkelsen.

– När jag blev uppringd så visste jag inte ens att man kunde få pris på riksnivå. När jag tänkte efter så var det ju logiskt, men då man aldrig hört om någon som fått det så. Det gjorde det ju ändå mer otroligt att vi just vi skulle få det, vi hade ju inte gjort något märkvärdigt, säger Sonja Edlund.


Delar av avdelningens styrelse: Marcus Öjeryd, Harriet Rådahl, Carina Öjeryd och Sonja Edlund.

Snöskulpturtävling
Under ett snörikt år, när vi helst skulle umgås utomhus, ordnade Sorsele Storavdelning en snöskulpturtävling som engagerade både medlemmar och den breda allmänheten. Goda kontakter med bygdens företag gjorde att alla tävlande, hela 32, kunde få pris. Deltagarna byggde sina snöskulturer hemma och tog bilder på dessa. Det enda kravet var att skulpturerna skulle ha någon anknytning till LRF. Tävlingen var något man pratade om i affären, och följaktligen pratade man också om LRF.  

Julmarknad
Avdelningen har också haft andra aktiviteter, och året avslutades med julmarknad, som också den gjordes i samarbete med andra föreningar.

Sonja Edlund på julmarknaden. Forto: Elena Lango/Sorsele kommun

Mer från motiveringen:
”Med lika många kvinnor som män i styrelsen och dessutom en bred åldersfördelning verkar Sorsele Storavdelning hitta rätt när de testar olika aktiviteter. Det här är en LRF-avdelning, som genom samverkan med övriga lokalsamhället och nya idéer gör det meningsfullt, enkelt och roligt att vara med i LRF.”

Utmärkelsen Årets lokalavdelning premierar en lokalavdelning som utmärkt sig utifrån årets uppsatta kriterier. Årets lokalavdelning lyfts också fram för att kunna sprida goda exempel och inspirera andra lokalavdelningar runt om i landet. Detta har LRF gjort sedan 1997.