Beredskapsgrupp inför torka

Torka i Skåne
Läget i landet kommer att bevakas noga och LRF kommer att bistå med lägesuppdateringar till Jordbruksverket. 

Sedan en dryg vecka tillbaka har en beredskapsgrupp börjat arbeta med att förbereda inför en eventuell torka. Gruppen leds av krissamordnare Maria Mehlqvist och deltagare i gruppen kommer att anpassas framåt efter behov. 

Beredskapsgruppen består av medarbetare både på riks, branschavdelningar och regioner. 

Genom den breda kompetensen i gruppen kan vi skapa oss en tydlig bild av hur situationen ser ut i olika delar av landet, säger Maria Mehlqvist.

Gruppen träffas varje vecka för att se över hur situationen ser ut och vilka åtgärder vi ser behöver tas om hand, från kontakter med myndigheter, politiker till kommunikation.

Hittills i arbetet har lärdomar dragits av torkan 2018 och viktiga kontakter har etablerats med både Jordbruksverket och Regeringskansliet. Läget i landet kommer att bevakas noga och LRF kommer att bistå med lägesuppdateringar till Jordbruksverket. 

- Vi har tittat på utvärderingen från torkan 2018 och pratat med nyckelpersoner som var med i det arbetet. Det har gett oss bra inspel kring vad som är viktigt att tänka på inför en liknande situation denna sommar. Just nu befinner vi oss inte en torkakris, men att vi försöker vara förberedda om situationen förvärras, säger Maria Mehlqvist.

Läget i din region

Se respektive regions webbsida för mer information.

Frågor från journalister

Hänvisa alla frågor om torkan till LRFs pressjour, som är bemannad dygnet runt. Telefon 010 184 40 70