Cykla schysst i din kommun!

bonde står vid kalvar
Stefan Sunnegård har deltagit i projektet för LRF Laholms räkning. Foto: Clara Hyltbäck.

Projektet Cykla schysst handlar om att lyfta kunskapen om rättigheter och skyldigheter enligt allemansrätten och hur man cyklar säkert på landsbygden.

För Laholms Kommun är cykling ett prioriterat område och Region Halland har som mål att Halland ska vara en ledande vandrings- och cykeldestination 2030. Därför drog man i gång projektet Cykla schysst och där har LRFs kommungrupp i Laholm varit involverade. Tanken med cykla schysst har varit att lyfta kunskapen om rättigheter och skyldigheter enligt allemansrätten och hur man cyklar säkert på landsbygden.

- Cykla schysst har tagit fram ett informationsmaterial som nu finns på turistbyrån i Laholm där det står hur man som cyklist kan tänka för att göra rätt när man cyklar i skog och mark, säger Stefan Sunnegård som varit involverad i projektet för LRF Laholms räkning. 

Vikten av att cykla schysst i din kommun

I projektet har man lyft fram vikten av att visa hänsyn när man cyklar på annans mark och vägar. Det kan handla om visa hänsyn när lantbrukaren kommer med sina stora maskiner, eller att man som cyklist inte cyklar över skogsplantor, eller att man inte cyklar och skrämmer djur.

- Vi tycker att projektet har varit bra och att vi markägare har fått komma med inspel. Vi hoppas ju så klart att detta sprider sig till fler delar av landet för cykelturismen finns ju överallt, säger Stefan Sunnegård.

Vill du läsa mer eller har frågor

Vill du läsa mer eller kanske lyfta vikten av att cykla schysst i din kommun, läs mer på Laholms kommuns hemsida och om du har problem med cyklister som förstör ta en kontakt med oss på LRF så kan vi hjälpa dig.


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00