Djurhälsa i fokus hos Nilssons Lantbruk som är Årets nötköttsföretagare i Gävleborg

nilssons lantbruk årets nötkottsföretagare 2022 gävleborg

I Gävleborg har Nilssons Lantbruk i Herte utanför Bollnäs utsetts till Årets nötköttsföretagare. Johanna, Simon och Joel Nilsson prisas för sin innovativa nötköttsproduktion med fokus på hållbarhet och kvalité och för sitt arbete med djurhälsa och djurvälfärd.

- Vi känner oss hedrade och det är roligt att bli uppmärksammad för all tid och allt engagemang man lägger ner på djuren. Det medför också att man reflekterar över vad man har åstadkommit, att det faktiskt är bra det man gör och att man får en känsla av stolthet. Utmärkelsen kommer även med en positiv anda nu när det känns lite oroligt i vår bransch med prishöjningar och råvarubrister, men även i omvärlden med krig, säger Johanna Nilsson.

Företaget drivs av paret Simon och Johanna Nilsson tillsammans med Johannas bror Joel Nilsson. De föder upp tjurkalvar från två veckors ålder till slakt vid cirka 16 månaders ålder och har runt 300 djur på gården.


Vad är det bästa med ert jobb?
- Att vi själva kan värdera vad som är viktigt och kan styra vad vi vill fokusera och satsa på. Vi har valt en bransch som kräver stora arbetsinsatser, men som också ger oss möjligheten till mer flexibla arbetstider vilket är positivt för familjelivet.

- Det har också medfört att vi har fått möjlighet att arbeta med våra drömyrken. Joel och jag inom lantbruket och Johanna har vidareutbildat sig till barnmorska och kan kombinera sitt företagande med att arbeta på en förlossningsklinik, berättar Simon Nilsson.

Vad har ni för framtidsplaner?
- Just nu känner vi att vi vill landa och se vad som händer med det svenska lantbruket efter regeringsskiftet, krigets påverkan på den ekonomiska situationen och energiproblematiken. Men vår ambition är att vi ska utöka företaget med ett djurstall till och ett foderlager, säger Joel Nilsson.

- Nu närmast ser vi fram emot att få åka ner till Örebro på köttriksdagen och representera vårt företag!

Nilssons Lantbruk är nominerade av LRF Gävleborg och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare.

Årets nötköttsföretagare utses av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter och utmärkelsen delas i år ut för tjugoandra året i rad. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 10 november i Örebro.