El från sol och gödsel - ett webbinarie för lantbrukare

Varje kilowatt räknas. Och två produktionsområden som starkt efterfrågas av våra medlemmar är solceller och biogas. 25 november bjuder LRF på en digital föreläsning med Lars Andrén och Johan Benjaminsson.

Boka in 25 november. Då blir det mycket energi för alla som vill göra egen el, från solen eller gödselbrunnen.

Under webbinariet ger Lars Andrén en bild över vilka möjligheter lantbrukare har att investera i solel. Dels vad det innebär att investera i verksamheten, dels att upplåta mark för solparker eller bygga större projekt i egen regi, alternativt att bygga för användning i bostaden.

Elproduktion i gödselbrunnen
Energigemenskaper är en annan intressant möjlighet för lantbrukare att investera i gemensamma solelsprojekt och distribuera solelen direkt till fastigheterna.

Johan Benjaminsson tar vid och berättar om hur lantbrukaren kan göra elproduktion av sin gödsel. Han går igenom teknik, ekonomi och hur en anläggning kan utformas för att sälja el på marknaden när elen är dyr.

Energilagring ökar möjligheten
Med en biogasanläggning nyttjas det fulla energi- och växtnäringsvärdet i gödseln. Som energiproducent kan du bli självförsörjande och även sälja överskottet till elnätet.

Den som lägger till energilagring kan dessutom sälja elen när spotmarknaden betalar som bäst. Samtidigt har inte gödseln inte tappar i värde.

Johan berättar även vad en lantbrukare kan göra redan idag för att optimera elpriset och vilka tekniklösningar som finns.

Intresserad? Då anmäler du dig till kristian.petersson@lrf.se senast den 24 november. Efter anmälan får du en länk.
Vi kör på Teams.

Läs vår handbok om Solenergi

Teckna ditt bästa bästa avtal