Ett par ord med Christian Johnsson, ordförande i Ljungby kommungrupp

Christian Johnsson, Ljungby kommungrupp 2

Det är vårbruk, och när vi ringer upp Christian sitter han i traktorn och sår havre. Christian blev vald till ny ordförande i Ljungby kommungrupp vid årsmötet i mars och efterträdde Ingmar Nilsson. Läs mer om vad som händer i kommungruppen just nu.

-       Jag är glad att både Ingmar Nilsson och Lasse ”Sommarsäte” Karlsson är kvar i kommungruppen. De har dragit ett stort lass länge och vet hur det mesta fungerar. De är engagerade i brandvärnet och arrangerar vår konsumentaktivitet ”Bonde i stan” samt luncherna sista fredagen i månaden. Vi har en bra sammansättning i kommungruppen, berättar Christian. Det är en bra uppslutning och vi har representation av flera olika branschgrenar.  

Vilka frågor och aktiviteter är aktuella för kommungruppen just nu?

-       Vi har en löpande dialog med vår kommun här i Ljungby, vilken jag tycker fungerar väl. Under årens gång så har vi har bjudit ut dem ganska ofta för att prata om olika aktuella ämnen. Vi brukar ta tillfället i akt när det är något särskilt vi vill prata med dem om. Under valåret träffade vi både politiker och tjänstemän ett flertal gånger. Ofta handlar våra samtal om den så viktiga infrastrukturen som till exempel vägar, fiberutbyggnad och elförsörjning. Det är ju de frågorna som kommunen ofta är ansvariga för och som är viktiga för oss företagare. Sen har vi ju våra årliga aktiviteter som Bonden i Stan, Julskyltningen och Redig Mat evenemanget.

Hur ser det ut med torkan i ert område?

-       Höstsäden ser ut att ha tagit stryk och även vallen ser lite dålig ut, alla vattnar för fullt. Vi ska ha ett kommungruppsmöte efter vårbruket och då kommer jag få en bättre bild. Förra året var ett ganska bra år skördemässigt men likviditeten har varit tuff för många. 2018 har lärt oss att lager är viktigt, man vet aldrig när nästa torkår inträffar.

Nu har det kommit ett förslag till riksförbundsstämman kring omorganisationen, hur ställer ni er till det?

-       I vår kommungrupp så ställer vi oss bakom förslaget. Vi tycker att utformningen av vår organisation skulle bli bättre och vi skulle få med fler aktiva i kommungruppen. Vi tror att det här gör att man kan få med mer folk på årsmötena till exempel. Vi får väl se hur det blir.