Folkfest på LRF:s Ostfestival i Mörbylånga & Öppen Gård i Alböke

Härligt skördefestväder, med sol och klar höstluft, bjöds det på under de dagar då LRF arrangerade aktiviteter på Ölands Skördefest. Öppen Gård i Alböke och Ostfestival i Mörbylånga. I år firade dessutom Skördefesten 25 år, och under fredagen firade Ölandsbron 50-års jubileum.

Öppen Gård med mängder av aktiviteter

På Alböke Gård norr om Borgholm driver familjen Bertilsson mjölkproduktion. Under skördefesten bjöds det tillsammans med LRF in till Öppen Gård, och totalt uppskattades 1600 besökare på Alböke under fredag och lördagen.

- Det var stort intresse och massor av besökare. Barnen hade möjlighet att prova alla maskiner och lära sig skilja på en kultivator och en såmaskin. Och med stor entusiasm fick de prova att kliva upp i en stor skördetröska, säger Helena Elmquist, regionalt sakkunnig på LRF Syd, och en av de som fanns att prata med i LRF:s monter.

Det fanns många olika aktiviteter att ta del av under årets Öppen Gård. Bland annat kunde besökarna titta på gårdens moderna mjölkproduktion, testa på att styla en kalv för utställning, hänga i barnens hörna med pyssel. Här fanns också försäljning av pumpor och karameller, Hellmans foodtruck serverade burgare med kött från gården och Arla sålde ost och bjöd på mjölk och bullar.

Det fanns också möjlighet att åka balvagn, åka häst och vagn, delta i käpphästhoppning på bana, testa sina kunskaper om svensk livsmedelsproduktion i tipspromenad och titta på utställning av gårdens maskiner.

Sveriges andra biogastraktor

Hållbarhet och energi var ett tema under Öppen Gård. Stefan Halldorf, Energirådgivare, höll tillsammans med Orange Gas (OG) föredrag om biogas och dess möjligheter. Den andra biogastraktorn i Sverige hade lånats in från Hagelsrums Gård dagarna till ära, och fanns för visning. En av de som tog möjligheten att provköra den var Ilko Corovic (S) kommunalråd Borgholm.

Stig Bertilsson, gårdens ägare och som leder arbetet med att starta upp Falk biogas, höll föredrag och berättade om deras satsning där flera lantbrukare har gått ihop för att bygga en biogasanläggning med medel från Klimatklivet.

Läs mer om den satsningen här.

Ostfestivalen i Mörbylånga

När Ostfestivalen dukade upp sina många tält och ost-dekorationer förvandlades hela Mörbylånga torg till en stor festplats. Här gick det handla, smaka och uppleva mängder av olika ostar. Festivalen gästades av utställare från många delar av landet, och deras gemensamma nämnare var att samtliga tillverkade ost eller produkter med association till ost. Ett perfekt tillfälle att handla favoriter, allt från ostkakor till ostbrickor.

LRF:s Ostfestival arrangerades i år för sjätte gången och har utvecklats till Mörbylångas största event på hela året.
- Kommunen är en samverkanspart i evenemanget, och de har verkligen varit behjälpliga på alla vis för att göra eventet så lyckat som det bara kan. Att Ostfestivalen drar så här mycket folk till Mörbylånga kommer hela näringslivet i staden med restauranger, affärer och tankstationer till godo, säger Rose-Marie Winqvist, regionalt sakkunnig LRF Syd, och tillika samordnare för hela evenemanget.

”Det här är vår julafton”

En uppskattning om besökarantalet var att cirka 15 000 personer gästade Mörbylånga torg under årets festival. Omkring 25 tält med utställare fanns på plats och ca 2000 mjölkprovningar genomfördes.

- Utställarna var väldigt nöjda med dagarna, och de hade verkligen laddat upp jättemycket inför detta. Någon uttryckte det som att ”det här är vår julafton” och vi har utställare som redan har bokat in medverkan på nästa och nästnästa år, fortsätter Rose-Marie Winqkvist.

Stefan Eriksson vann Årets Kock redan 2005 och jobbar idag som kock och råvaruexpert. Han är bland annat involverad som råvaruansvarig för Årets kock-tävlingar och är provningsledare för Exceptionell råvara. Under lördagen fanns Stefan på festivalen och höll bland annat i sex olika uppskattade provsmakningssittningar med en mix av medverkande producenters produkter. Omkring 150 personer tog del av hans expertkunskap kring ost och ostkaka.

 

Den rätta raden på tipspromenaden:

Vuxen
1.X - 2.X - 3.1 - 4.1 - 5.1 - 6.X - 7.2 - 8.1 - 9.2 - 10. 2
Barn
1.X - 2.1 - 3.2 - 4.2 - 5.2 - 6.X - 7.2 - 8.X - 9.2 - 10.1

Vinnare Ostfestivalen (utslagsfrågan 595 st):

Vuxen: Lisbeth Karlsson, Edvard Svanefors & Eva Junell
Barn: Tage B, William K & Ellen F

Vinnare Öppen Gård (utslagsfrågan fre: 9236 lör: 9246):

Vuxen: Alf Andersson, Sebastian Ankarberg, Johanna Wahlberg
Barn: Nicole K, Alva O, Ella O

Vinster skickas på posten till vinnarna.