Gårdsnära kurs – Lär känna din jord

Nu erbjuds en ny form av kurser – ”gårdsnära kurser” – till alla Sveriges trädgårdsföretag. Kurserna ingår i LRF Trädgårds satsning ”Ökad konkurrenskraft för trädgårdsnäringen vid extremväder”.

På den gårdsnära kursen får du besök av en utbildare och tillsammans går ni ut i fält och undersöker olika ämnen relaterade till framtida extremväder.

Just den här gången är det jordhälsan som är i fokus!

För att bibehålla goda skördar när extrema väderhändelser blir vanligare, kommer jordhälsan att spela en allt viktigare roll. Jordens struktur, infiltrations- och vattenhållande förmåga är till exempel avgörande för att hantera både blöta och torra perioder.

Kursen består av tre delar med total kurstid 4 timmar, själva besöket på gården tar cirka 3 timmar. Tillsammans gräver vi en eller två gropar i samma eller olika fält. Vi gräver ner till alven och undersöker jordens status. Vi följer Jordbruksverkets app ”Hur mår min jord”.

Program

1. Förberedande videosamtal med en kort introduktion i ämnet och appen.
2. Besök på gården: Du väljer en eller två platser där vi tillsammans gräver en grop och undersöker strukturen, täta skikt, förekomsten av maskar, med mera. Därefter gör vi ett infiltrationstest för att se hur din jord kan ta emot vatten.
3. Efter besöket: Video- eller telefonsamtal där vi sammanfattar kursen och du får chans att ta upp funderingar som dykt upp efter besöket.

Under kursens alla moment har du möjlighet att ställa frågor och diskutera det som just du är intresserad av!

Kursen kostar 500 kr per företag.

ANMÄLAN:

Detta är den första gårdsnära kurs som satsningen erbjuder. Därför erbjuder vi den till en början inom vissa län, se nedan. Efterhand kommer kursen att erbjudas även i andra län och det kommer även andra ämnen bland annat inom bevattning och dränering.

Välkommen med din intresseanmälan här så fort som möjligt, men senast den 20 september (obs. förlängd anmälningsperiod). Även du som bor utanför nedanstående områden är välkommen att lämna in en intresseanmälan.

Län i denna omgång:
Skåne
Halland
Östergötland
Sörmland
Uppsala län
Gävleborg
Värmland
Dalarna

Observera att antalet kurstillfällen är begränsat, så vi kan inte garantera en kurs för alla som vill. Vi samordnar resor och kommer överens om ett datum med dig.

Har du frågor om kursen kontakta rådgivningsexperterna:
Baan Hami, baan.hami@lrf.se, 010-184 25 44
Kristina Weimers, kristina.weimers@lrf.se, 010-184 26 14
Christina Winter, christina.winter@lrf.se, 010-184 25 94