Hallå där...Marcus Jonsson, ny ordförande LRF Ungdomen Örebro

Marcus Jonsson LRFUngdomen ordförande Örebro

Berätta lite om dig själv

Jag är 27 år gammal och bor på gården Norra Sirbo i Åtorp där jag är uppvuxen. Här har jag ihop med mina föräldrar och bror ungnötsuppfödning och entreprenadverksamhet. På gården har vi cirka 200 djurplatser där vi nästan till 100 procent köper tjurkalvar från två olika mjölkgårdar och växtodling där vi odlar vall och spannmål som går till djurens foder. Vid sidan av lantbruket har vi en entreprenadverksamhet där vi till exempel kör en del snöröjning på vintern, klippning av dikeskanter på sommaren och där jag även hyr ut mig på f-skatt till ett åkeri här i Åtorp som transporterar rundvirke. Jag arbetar heltid i vårt familjeföretag och känner att jag har en stabil grund i företaget att stå på. Ett företag är lite som en spindel skulle jag säga, ju fler ben ju bättre och stadigare står du. Jag tror att ha lantbruket i kombination med entreprenadarbeten som vi valt att satsa på här hos oss är bra. På det sättet så kan man se till att ha olika jobb jämnt utspritt under året och varje person i företaget kan satsa på det som den känner att den är intresserad av och duktig på. På det viset så tror jag man når mest framgång.

När började du engagera dig i LRF och vad betyder LRF för dig?

- LRF har alltid stått mig väldigt nära då jag bor och verkar i en ort där lokalavdelningen inom LRF alltid varit väldigt aktiv genom åren med många aktiviteter som passat allt ifrån barn till pensionärer. Jag har sedan väldigt tidig ålder alltid varit med på olika aktiviteter de har anordnat eller på olika sätt kunna hjälpa till när de haft olika aktiviteter där det behövts extra folk att utföra aktiviteterna. Jag började engagera mig i LRF ordentligt 2020 då jag blev invald som ledamot i LRF ungdomsstyrelsen.

Vad ser du mest fram emot som ordförande för LRF Ungdomen Örebro?

En av de saker jag ser fram emot som ordförande är att ihop med min styrelse kunna hitta på olika aktiviteter åt våra medlemmar och på så sätt hjälpa alla att skapa ett bredare och brett kontaktnät. Jag tycker att det är roligt, men samtidigt viktigt att det händer lite olika aktiviteter under ett år så vi alla unga i branschen kan träffas och dela erfarenheter med varandra samtidigt som vi i styrelsen kan lyssna av och få en bild om vad egentligen alla unga tycker om olika saker inom lantbruket som vi då kan ta med oss till olika träffar och lyfta till riks, men även till de i regionstyrelsen att diskutera kring.


Vilka är de viktigaste frågorna för LRF just nu, enligt dig?

- Att jobba för att öka lönsamheten inom vår bransch och att livsmedelsproduktionen ska öka. Dessa två tycker jag går lite hand i hand, ökar man en lönsamhet så ökar även produktionen. En annan fråga som jag tycker är jätteviktig som visat sig de senaste åren med först pandemi och sedan nu kriget i Ukraina är det här med självförsörjningen i vårt land. Här tycker jag LRF både på internationellt och även regionalt har en jätteviktig del att jobba med. Vi behöver fortsätta att nå ut till våra politiker och även konsumenter om hur viktigt det är att man väljer svenskt när man står där i affären eller i kommuner att man bör välja svenska varor till de offentliga köken så vi kan värna om livsmedelsproduktionen och alla de arbetsplatser som lantbruket bidrar med.