Har EU något att lära sig av oss i Halland och Västra Sverige?

man, kvinnor ler
Maria Ulfvarsson Dahlman, Avfall Sveriges Brysselkontor, Anders Richardsson, bonde på Leregård i Halland, Penelope Vlandas, policy officer EU-kommissionen Jordbruk samt Ingrid Rydberg, LRFs Brysselchef.

Absolut , om man bara sorterar sina sopor på rätt sätt.

Nyligen blev jag inbjuden av Avfall Sverige och LRF till att medverka vid ett möte i Bryssel. Leregård ingår nämligen sedan ett antal år i ett samarbete runt biogas där gödsel från ett antal nöt-och grisgårdar blandas med utsorterat matavfall från några kommuner. Typ hälften från vardera hållet. Resultatet blir uppgraderad biogas ut på gasnätet och restprodukten går tillbaka till oss som levererar in plus att många andra köper till sig ett eftertraktat gödselmedel.

Detta skulle kunna ske i betydligt större skala, på många fler håll i vårt land och även runt om i EU. Detta var vi några stycken som berättade om för olika organisationer i Bryssel och för berörda tjänstemän inom EU-kommissionen.

Eventuellt blir det en fortsättning för politiska företrädare längre fram. Det viktiga för oss bönder är att vi själva är en del av våra egna kretslopp. De går mycket väl att utvidga men det måste vara en certifierad godkänd råvara in i anläggningarna. Våra gårdar och fält ska aldrig bli aktuella för soptippsrisker!

Anders på Leregård