Intresset för lantbruk ökar bland unga i norr

Intresset för att plugga lantbruk på naturbruksgymnasium i norr har ökat. Det visar antagningsstatistiken på naturbruksgymnasium i de fyra nordligaste länen; ForslundaGymnasiet i Västerbotten, Nordviks utbildningar AB i Västernorrland, Jämtlands Gymnasium Torsta och Grans Naturbruksgymnasium i Norrbotten, där lantbruksinriktningen i år blev fullsatt med flertalet elever i kö på reservplatserna.

–Vi har sett en markant ökning på lantbruksinriktningen i år, vilket är jätteroligt. Vi har 16 platser på inriktning Lantbruk med programfördjupning inom djurskötsel, växtodling och maskinförare och samtliga platser är fyllda, berättar Elisabeth Danielsson, studie- och yrkesvägledare på Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn.

Att intresset för lantbruk har ökat hos allmänheten märks också. När den årliga Gransdagen på Grans Naturbruksgymnasium äntligen kunde arrangeras efter pandemin så blev det en välbesökt sådan med över 2000 personer.

Ett ökat intresse för de gröna näringarna
På ForslundaGymnasiet i Västerbotten har man sett en generell ökning under de senaste två åren. Där har elevantalet gått från fem till femton elever. Det kan bero dels på elever som går i sina äldre syskons fotspår, menar Caroline Vestin, Studie och yrkesvägledare på ForslundaGymnasiet.
– Men sedan är det väl också samhällsdebatten som styr och det totala ökade intresset för de gröna näringarna. Vi har allt från elever som aldrig har vistats i en ladugård förut till elever som är uppvuxna där, berättar Caroline.

Tv-program kan vara en bidragande faktor
Carin Liljekvist, Studie- och yrkesvägledare på Jämtlands Gymnasium Torsta tror att det ökade intresset för lantbruk kan ha att göra med tidigare nöjda elever som sprider goda ord och skapar ett intresse för lantbruksutbildningen. Men att det även kan bero på populära tv-program och miljöaspekter.

Är du intresserad eller känner du någon som vill börja plugga lantbruk? Välkommen på höstens öppet hus:

Norrbotten: Lördag 26 november på Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn, 
Västerbotten: Under Skolbesöksveckan v.47 som arrangeras för åk 9 i Umeå (och kranskommuner) på ForslundaGymnasiet, Umeå. En Öppet hus kväll kommer även arrangeras i början av 2023.
Västernorrland: Onsdag 23 november på Nordvik gymnasium i Noraström.
Jämtland:  Lördag 1 oktober i samband med lantbruksmässan. Ytterligare kommande event planeras för intresserade elever någon gång under november. Båda arrangemangen på Torsta Gymnasium i Ås.