Kommungrupper träffade Räddningstjänsten Väst

Räddningstjänsten LRF Laholm
Foto: Charlotte Andersson

Under juni månad genomfördes ett uppföljningsmöte mellan Hallands kommungrupper och Räddningstjänsten Väst, bland annat handlade en punkt om vilka resurser lantbrukare kan bidra med förutom gödseltunnor.

Vi har nyligen haft ett givande påbyggnadsmöte på Räddningstjänsten Väst i Falkenberg. Två ledamöter från respektive kommungrupp deltog med räddningsledare Lars-Göran Bengtsson som föredragare och som bjudit in till träffen. Samarbetet inleddes redan 2016–17 med en förteckning av gödseltunnor som assistans vid svåra bränder i skog och mark.

Vi behövde uppdatera den hjälpen eftersom lantbrukare har stora resurser att bidra med, inte bara gödseltunnor utan även terränggående fordon som 4-hjulingar och motorcrossbikes. Lokalkännedom betonade Lars-Göran är lika viktigt som maskiner, alltså kunna finnas till hands ute i skogen och vägleda räddningsfordon på skogsvägar som kanske inte är uppdaterade på alla GPS-kartor, vilket gör räddningsaktionen mycket besvärligare att snabbt hitta rätt.

Ytterligare faktor som kan göra stor skillnad, är möjligheten att kunna komma åt vatten enkelt för stora maskinekipage, vare sig det är kanaler eller sjövatten. Den inventeringen är lika viktig som nyss nämnda maskinpark, vi tar gärna emot inspel och idéer om hur saker löses bäst.

Därför tog vi beslut på mötet att kommungrupper utser 3–4 kontaktpersoner i respektive kommun som räddningsledaren, som har ansvar just då, snabbt kontaktar och kan bistå med det som krävs till den pågående insatsen. Geografiskt utspridda är en klar fördel.

Det vi gör just nu i kommungrupperna är att samla in information om vilka resurser som finns i bygderna och vilka som vill ställa upp vid kris. Lars-Göran betonade vikten av att räddningsledaren styr helt insatsen om vad och hur stor hjälpen ska vara allt för att inga obehöriga ska ”ge” sig ut till räddningsplatsen och försvåra insatsen.

Så alla, var försiktiga med maskiner och gnistbildning, det är det lilla som kan stjälpa så mycket.


Jens Gustavsson, Falkenbergs LRF

Per Nilsson, Varbergs LRF.

Vill du komma i kontakt med din kommungrupp, hittar du oss här!