Modernare lagar och mindre osäkerhet kring miljötillstånd krävs för svensk produktion av mineralgödsel

En uppdaterad lagstiftning för ökat kretslopp, hinder med miljötillstånd som behöver lösas samt ökad elkapacitet. Det är en del av lösningen i att Sverige kan börja producera mineralgödsel, enligt Jordbruksverkets färska utredning.

- Regeringen är redan medveten om osäkerheten kring miljötillstånd och konkurrens om el men det är bra att livsmedelsproduktionen och odlingens behov synliggörs av den här utredningen, säger Markus Hoffmann, talesperson för livsmedelsproduktion i LRF som deltagit i en referensgrupp för uppdraget.

Sverige är ett av få länder i Europa som har inte har någon egen produktion av gödsel vilket uppmärksammats som sårbart efter kriget i Ukraina. Den sammanlagda mängden gödsel från lantbrukets djur används i växtodlingen på ett allt bättre sätt men räcker inte för att försörja grödorna med kväve, fosfor och kalium. Därför behövs även mineralgödsel.

Jordbruksverket har nu överlämnat ett regeringsuppdrag som den förra regeringen beställde om att utreda svensk tillverkning av mineralgödsel.

Utredarna på Jordbruksverket har på ett uttömmande sätt sammanställt de initiativ som pågår i landet. Även processer i länder i vår närhet beskrivs och möjligheter med förbättrat kretslopp. Om de olika företagens planer går i lås kan Sverige inom några år gå från att vara helt importberoende till att vara självförsörjande.

Det konstateras också att beviljandet av miljötillstånd innebär en osäkerhet, likaså gällande tillgången på el där det inte är förutbestämt vilka industriella projekt som kommer få tillgång till den fossilfria elen.

I en uppdaterad livsmedelsstrategi vill LRF se ökad produktion av insatsvaror som bränsle, energi, foder och gödsel. Vi föreslår att regeringen ger ett nytt uppdrag till Jordbruksverket att om två år följa upp om svensk produktion har kunnat starta eller om de hinder som identifierats fortfarande hindrar.

Bra förutsättningar för mer svensk gödsel | Jordbruksverket (mynewsdesk.com)

Gödselmedelsproduktion i Sverige 2023-03-31 | Jordbruksverket (mynewsdesk.com)