Ny guide visar vägen till lokalproducerad mat och dryck i Sommarsverige

Jenny Bucht Euste Gård

Coronakrisen slår hårt mot många företag inom mat och dryckesbranschen. Det stora problemet är att nå ut med produkterna till marknaden. Nu skapas en guide så att Sverigeturisterna ska hitta alla lokalproducerade pärlor.

– Några har hittat delvis nya vägar, men för de flesta har det varit en mycket prövande tid. Precis som för många av Sveriges restauranger och caféer, säger Anna Kaijser, ansvarig för LRF Lokal mat och dryck.

Visar vägen till lokal gastronomi

Nu tas ett gemensamt initiativ av LRF Lokal mat och Dryck och White Guide för att visa vägen för allmänheten till lokal gastronomi i Sommarsverige. Tillsammans presenteras därför ”White Guide Sverigesommar 2020 – en digital guide till lokala måltidsupplevelser och utflyktsmål över hela landet”. Här listas ett urval av de bästa sommarkrogarna, barerna och caféerna – kompletterade med handplockade hotell och utflyktsmål som gårdsbutiker och adresser till lokala mat- och dryckesproducenter.

– Sverige har fantastiskt mycket att bjuda på och nu när det är hemester som gäller så vill vi hjälpa till att hitta till alla fantastiska lokalproducerade mat- och dryckesupplevelser, säger Anna Kaijser.

Pågår hela sommaren

Initiativet Sverigesommar 2020 pågår hela sommaren, från juni till augusti. Målsättningen är att uppmuntra semesterfirare runtom i landet att upptäcka det fantastiska utbudet av lokala smaker som svensk livsmedelsproduktion har att erbjuda och de värden de står för när det gäller hållbarhet, god djurhållning och möjligheten att hålla landskapet öppet och tillgängligt.

White Guide Sverigesommar 2020 innehåller 25 landskapsguider och 15 cityguider med totalt över 300 lokala upplevelser med mat och dryck att upptäcka på nära håll i sommar. Här hittas allt från småkakor i slottsmiljö till skaldjursplatåer på bryggor, bistroklassiker i rödmålade lador, cocktails på takterrasser, småplock, pizza och grillat på allt från innergårdar till stränder. Guiden introduceras digitalt på whiteguide.com/sverigesommar och kompletteras löpande med intressanta tips, nyheter och nya recensioner under vinjetten #sverigesommar2020 på whiteguide.com, i nyhetsbrev och sociala medier under hela sommaren. Givetvis i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För ytterligare information: LRF Lokal mat och dryck, Anna Kaijser, 46 10 184 25 08, anna.kaijser@lrf.se

White Guide Sverigesommar 2020. Under vinjetten Sverigesommar 2020 tipsar White Guide om gastronomiska äventyr i hela landet. Här listas ett urval av restauranger, barer och caféer – kompletterade med hotell, dolda pärlor och utflyktsmål som gårdsbutiker och adresser till mat- och dryckesproducenter. Initiativet görs i samarbete med LRF Lokal mat och dryck, Visit Sweden och Turistrådet Västsverige samt stöttas av ICA,  Svenskmärkning, Electrolux Professional och Halebop. www.whiteguide.com/sverigesommar2020. #sverigesommar2020

White Guide. Med vass nyhetsbevakning och initierade guider har White Guide i över 15 år väglett nyfikna och passionerade restaurang-, bar-, café- och hotellgäster till rätt ställen i hela Norden. Intresset för mat och dryck ökar och allt fler söker trovärdig information om var de ska äta, dricka eller fika – både i Sverige och internationellt. White Guide intensifierar sin bevakning 2020 och publicerar nyheter och recensioner löpande och i snabbare takt, året runt, för att hjälpa gäster hitta rätt upplevelser samt för att fortsatt bidra till innovation och hållbar utveckling i besöksnäringen. www.whiteguide.com

LÄS MERStark ökning av dryckesproducenter - Jämtland, Norrbotten och Gotland har flest producenter per capita