Ledamöter på grönbete

Riksdagsbesök i Hättorp
Jens Christensen visar vattenkraftverket i Hättorp för politiker och regionsstyrelsen.

Veterinärer, livsmedelsproduktion och småskalig energiproduktion var ämnen när länets riksdagsledamöter bjöds på studieresa runt Borensberg. Mycket uppskattat och lärorikt meddelade politikerna på plats.

Dagen startade på Jordbruksverkets veterinärstation i Borensberg. De har ett enormt område att serva med olika insatser. Distriktsveterinär Magnus Lindqvist kunde med sin långa erfarenhet ge en bra bild av situationen.

Jeanette Blackert uppmanade riksdagsledamöterna på plats att noga läsa in sig på veterinärutredningen. Förslag om att minska jourtiderna och möjlighet att få ut en Veterinär i fält kan få förödande konsekvenser, om vi menar allvar med att öka livsmedelsproduktionen i enlighet med Livsmedelsstrategin.

På KungsNorrby tog sedan mjölkproducenterna Carl och Christin Wallinder emot och visade upp sin djärva satsning med nya stallar. Här går djuren i lösdrift på sandbädd. Skonsamt för klövar, ben och kropparna. Wallinders har även valt att köra med mjölkgrop istället för robot.

Markerna runt Borensberg lämpar sig bäst för denna typ av produktion så paret har förberett för en fördubbling av verksamheten. Intresset bland riksdagsledamöterna var stort. Det blev många frågor och samtal om företagandets villkor, djurvälfärd, livsmedelsstrategin, Sveriges matberedskap och framtidstron.

Några mil norrut besöktes Hättorps Gård där Jens och Cecilia Christensen tog emot och berättade om slaktkycklingproduktion och hur småskalig energiproduktion i mellanbygd fungerar. Det blev även det ett samtal om den svenska tillämpningen av vattendirektivet och förslagen som lagts fram i nature restoration law.

 

Det var i juni 2022 som EU-kommissionen presenterade i ett förslag med bindande mål för hur mycket av medlemsländernas odlingsmark som ska ”restaureras och återställas” till natur. Detta behandlas nu av politiker på olika nivåer i Sverige och EU, något som LRF följer noga.

En givande dag med många inspel, summerade riksdagens ”Östgötabänk” som ser fram emot nästa studiebesök.