Presentation av Farmartjänsts deltagare i delegationen
2021-11-15
Det är säkert intressant att få veta lite mer om de olika medlemsorganisationernas representanter i LRF Entreprenad. Här en presentation av Theresia Wallden och Daniel Norling, Farmartjänst.
Hej Theresia, du sitter som ledamot i LRF Entreprenads delegation, vad innebär det?
Det innebär att jag får möjlighet att driva dom frågorna som är viktiga för vår verksamhet och som dessutom betyder mycket för landsbygdens företag.
Du hör till vardags hemma i Älmhults Farmartjänst, hur kommer det sig att du började engagera dig i Farmartjänstföretagens Riksförening?
Jag har tidigare arbetat i Framartjänst Älmhult som resursperson och ansökte om att få bli verksamhetsledare när tjänsten kom ut för tre år sedan. Det är ett intressant sätt att vara egenföretagare men med ett starkt företag i ryggen. Man får ett nätverk och har kollegor trots att man har eget företag. Sedan början av oktober har jag dock avslutat min tjänst som Verksamhetsledare men har mitt uppdrag i Farmartjänst Riks kvar.
Vad har du gjort tidigare?
Jag är i grunden djurskötare och har jobbat med både kor och grisar. Har dock provat på många olika yrken sedan dess som t.ex. arbetat i Lantmännenbutik, i blomsteraffär, som begravningsentreprenör och motorsågsinstruktör.
Vad är din viktigaste fråga att lyfta inom LRF Entreprenad?
Jag ser det som viktigt att se till att vi får så bra förutsättningar som möjligt att driva företag på landsbygden. Vi har som det är just nu både höga dieselpriser, motstånd mot skogsskötsel samt väldigt mycket mer administrativa och byråkratiska frågor som tar fokus från vårt dagliga arbete.
När du inte jobbar, vad gör du då?
Jag driver ett företag tillsammans med min make så vi jobbar mycket men när jag väl är ledig åker jag gärna ut med vår husbil.
Tack Theresia! Då ska vi höra vad din kollega Daniel Norling har att berätta. Du sitter som adjungerad i LRF Entreprenads delegation, vad innebär det?
Det innebär att jag efter bästa förmåga ska försöka att ta tillvara medlemsföretagens inom Farmartjänst intressen, bland annat genom att hitta de frågor som är gemensamma och som vi kan nå större framgång med att driva inom LRF Entreprenad än om vi hade gjort det själva.
Du hör till vardags hemma i Farmartjänst Katrineholm, hur kommer det sig att du började engagera dig i Farmartjänst?
Numera är jag både ordförande för Farmartjänst Katrineholm och för riksorganisationen, Farmartjänst Riks, men jag halkade in på ett bananskal 2017! Jag satt och fikade hos en granne och vi pratade om vad vi jobbat med tidigare i livet. Jag råkade nämna att ett av mina första jobb var som ISO9001-ansvarig i ett industriföretag, det råkade sammanfalla med att ISO-ansvarig i Farmartjänst Katrineholm skulle gå i pension. Jag började ganska omgående som ISO-ansvarig i Farmartjänst Katrineholm på konsultbasis, men det dröjde inte länge innan jag både blev delägare och hamnade i styrelsen. Först därefter började jag att faktiskt utföra ”riktiga” Farmartjänstuppdrag, nu är jag certifierad besiktningsman för lekplatser som jag utför över hela landet men har även uppdrag inom grönyteskötsel och trappstäd. Mina uppdrag inom Farmartjänst är dock inte det enda jag gör, jag jobbar också med projektledning och verksamhetsutveckling i mitt eget företag.
Vad har du gjort tidigare?
Min senaste anställning var på H&M, där jag under 6 år jobbade i roller som projektledare och med verksamhets- och processutveckling. Framför allt har jag jobbat med e-handelsprojekt när H&M startat e-handel på en ny marknad. Mest spännande och utmanande var att vara delaktig i när H&M startade e-handel i USA. Dessförinnan jobbade jag som projektledare, systemförvaltare, verksamhetsutvecklare och chef inom IT-branschen under ett antal år. Jag är uppväxt i ett företag, min pappa drev ett företag med cirka 35 anställda och jag hade stor insyn i de olika delarna av företaget. Under många år sommarjobbade jag i olika delar av organisationen, allt från verkstadsgolv, inköp, försäljning till ekonomiavdelningen. Det har gett mig en bred förståelse för hur en organisations olika delar fungerar och hänger ihop som jag sedan har haft stor nytta av.
Vad är din viktigaste fråga att lyfta inom LRF Entreprenad?
LRF Entreprenad fyller många viktiga syften, men frågor som jag brinner lite extra för är kopplade till småföretagandets förutsättningar. De flesta av våra medlemsföretag är små företag, att verka för att ge dem bättre förutsättningar och stärka vår konkurrenskraft till exempel genom regelförenklingar och tydlighet från myndighetshåll är viktigt!
När du inte jobbar, vad gör du då?
Jag bor på en gammal gård från 1834 på landet utanför Vingåker, så det finns alltid något att göra på gården! Jag är en glad amatörodlare, så vår- och sommartid lägger jag en hel del tid på det. En stor del av min fritid lägger jag också på mina hundar, två dvärgschnauzerkillar. När det finns tid och möjlighet tycker jag om att resa, särskilt till varmare breddgrader.