Regeringen vill införa högkostnadsskydd för elpriser

Minst 60 miljarder bör användas för att kompensera för de höga elpriserna. Det uppgav regeringen på en pressträff under onsdagen, där ett högkostnadsskydd presenterades. De värst drabbade elkunderna bland svenska hushåll och företag kan vänta sig en stor återbäring framöver. LRFs Palle Borgström: ” Vi utgår från att återbetalningen kommer de gröna näringarna till del.”

Samtidigt som de svenska elpriserna ligger kvar på rekordnivåer höll regeringen under onsdagen den 17 augusti en pressträff och presenterade ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna som drabbat svenska hushåll och företag.   

– Vårt budskap är tydligt: vi kommer inte tillåta att Putin håller svenska hushåll och svensk industri som gisslan. Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för alla prishöjningar som följer av det fasanfulla kriget, det skulle bara driva upp priserna ännu mer och riskera ännu högre räntor på människors bostadslån. Men svenska folket ska känna trygghet i att vi kommer att göra det som krävs för att stötta hushåll och företag, och särskilt de som drabbas hårt, säger statsminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Totalt ska 60 miljarder av de avgifter som betalats in till Svenska kraftnät – så kallade flaskhalsintäkter – återföras på kort sikt till dem som drabbats värst av de skenande elpriserna.

LRFs förbundsordförande Palle Borgström kommenterar beskedet från regeringen:

– Det är bra och helt nödvändigt att regeringen agerar. Vi utgår från att återbetalningen kommer de gröna näringarna till del. På ett år har lantbruket fått ökade elkostnader med drygt 1,5 miljarder kronor, en siffra som troligtvis kommer att öka kraftigt i vinter. Som det ser ut nu riskerar många lantbrukare i inte minst södra Sverige att ställa in delar av sin produktion i ett läge när vi istället behöver öka matproduktionen, säger LRFs ordförande Palle Borgström

Svenska kraftnät tilldelas intäkter från överbelastning utifrån de prisskillnader som uppstår mellan svenska elområden och mellan svenska och angränsande elområden.

Svenska kraftnät får alltså nu i uppdrag av regeringen att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få använda intäkterna för att på kort sikt finansiera nödåtgärder för hushåll och företag.

– Hushåll och företag kommer inte att lämnas i sticket i vinter. Nu inför vi ett högkostnadsskydd som kommer att innebära att drygt 30 miljarder återbetalas till hushållen. Det är en mycket kraftfull åtgärd som kommer att spela roll på riktigt, säger finansminister Mikael Damberg.

Återbäringen kan enligt regeringen ske genom åtgärder som sänker priserna eller nätavgifterna eller genom återbäring till hushållen. Exakt utformning av åtgärderna ska föreslås av Svenska kraftnät och därefter prövar Energimarknadsinspektionen ansökan.

När återföringen kan ske är ännu inte klart, men regeringen uppger att det ska gå så snabbt som möjligt.

Läs pressmeddelandet 17 augusti från regeringen här