Riksdagspolitiker på studieresa om gruvplanerna i Norra Kärr

LRF Jönköpings län gjorde tillsammans med LRF Östergötland en rundresa i området runt Norra Kärr där det prospekteras för den omdebatterade gruvan. Naturen visade sig för dagen från sin allra bästa sida. Med på resan fanns riksdagspolitiker och några region- och kommunpolitiker från våra respektive län.

- Vi ville visa området, informera om och diskutera påverkan på livsmedelsproduktionen, riskerna för Vättern och utformningen av minerallagen där markägarnas ställning är alldeles för svag. Med oss hade vi också Palle Borgström, vår förbundsordförande och Åsa Hill, äganderättsexpert på Riks, berättar Christina Nyemad, ledamot i regionstyrelsen LRF Jönköpings län.

Jeanette Blackert, ordförande LRF Östergötland, hälsade alla välkomna när bussen avgick från samlingsplatsen vid Vida Vättern, varefter Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund tog ordet:
- Vi behöver både gruvbrytning och livsmedelsproduktion. Liksom vi behöver både jordbruksmark och plats för bostäder, industri, rekreation och miljövård. Det finns en rad komplexa frågor som behöver diskuteras parallellt när det handlar om hur vi ska använda mark och vatten idag och i framtiden.

På väg mot gårdsbesöket hos Mikael Wik, Adelövs gård, tog bussen vägen genom det tänkta gruvområdet och gav deltagarna en bild av det småbrutna landskapet med sitt skogsbruk och hävdade naturbetesmarker.  Framme hos Mikael berättade han om driften på gården som ligger nedströms gruvan, och den påverkan en gruva kan komma att få. Ett mycket uppskattat besök av deltagarna där hotet mot en högkvalitativ livsmedelsproduktion blev tydligt. 

Efter lunch gjorde Åsa Hill från LRF, som sitter med i expertgruppen i den nu pågående utredningen om minerallagen, en genomgång av hur den fungerar (eller inte fungerar) idag.

Därefter stod ett avsnitt om återvinning av kritiska innovationsmetaller med Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning vid Chalmers på agendan:
- Eventuella utsläpp från en gruva skulle här drabba närområdet och livsmedelsproduktionen och förorena små vattendrag och åar i området. Det i sin tur påverkar miljön, åkrar, bevattning och dricksvatten till djuren, och i förlängningen livsmiljö för såväl växter som djur.

- LRF är engagerade i frågan om prospektering och gruvbrytning då många av våra medlemmar är markägare och berörs av projekt och verksamheter som anläggs i närheten av eller ibland på samma mark (vägar, kraftledningar, fiber, gruvor) som medlemmen ska få sin inkomst från. När möjligheterna till inkomst påverkas måste man naturligtvis agera, säger Christina Nyemad.

LRF:s uppdrag från medlemmarna när det gäller mineralprospektering och mineralbrytning är att både lagstiftningen och tillämpningen av den behöver förändras så att markägares, företagares och närboendes ställning stärks i de olika prövningsprocesserna, och att processerna blir snabbare och mer transparenta.

LRF är inte emot prospektering och gruvbrytning. Oavsett om en verksamhet är ett nationellt intresse eller inte behöver varje etablering värderas utifrån en avvägning mellan nytta och skada/kostnader för att se om det är rimligt att starta den. När det gäller gruvplanerna i just Norra Kärr bedömer LRF att riskerna för påverkan på vattnet förefaller vara alltför stora.

- LRF:s medlemmar producerar livsmedel, energi, trädgårds- och skogsprodukter. Uppdragen och beställningarna från samhället är tydliga – det ska produceras mer i Sverige. Frågan om försörjningstrygghet har inte på många årtionden varit mer aktuell än den är nu och inom många områden är det bråttom. Våra medlemmar vill leverera, men oroas samtidigt av att andra intressen ges företräde framför livsmedelsproduktionen, vilket gör att utvecklingen riskerar att gå långsammare än den skulle om förutsättningarna var bättre och mer förutsebara, sa Palle Borgström under träffen.