Rovdjursangrepp och användning av § 28

En ny rovdjurspolicy antogs 2013.

Med anledning av de nu snabbt alltfler och allt värre lo- och vargangreppen på tamdjur som värnar den biologiska mångfalden i betesmarker i Västra Sverige, vill vi än en gång påminna om rätten att skydda sina djur enligt Jaktförordningens paragraf 28.

Vi vill även betona vikten av att du direkt rapporterar alla observationer och indikationer på rovdjur på skandobs.se 

Jaktförordning § 28  

§ 28 Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.

Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret:
1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,

2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller

3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Åtgärder enligt andra stycket 3 får, när det gäller lo, vidtas även för att skydda vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §.

Att tänka på vid angrepp

Det måste skjutas två skott, ett för att försöka skrämma, om inte det hjälper har du rätt att avliva vargen eller annat rovdjur.

Om du använder § 28 kontakta omedelbart din länsstyrelse och tala om vad som hänt. Om allt gått rätt till godkänns handlingen. I annat fall blir polis inkopplad.

Muntligt avtal gäller med ex granne eller jaktlag som med statligt jaktkort och giltig vapenlicens kan använda sig av § 28.

Efter ett angrepp är det väldigt stor risk för nya angrepp de närmaste dagarna. I vargrevir ser vi att många angrepp sker ca 10–14 dagar efter det första. Det kan vara bra att tänka på.

 

Inlägg: Här kan du läsa mer om vad som gäller inom respektive region och Länsstyrelse. Hur gör du om du drabbas av rovdjursskada på dina djur?