Samtal i skogen om skogen

skogsmöte

Den 11 maj möttes LRF Östergötland, Södra och Naturskyddsföreningen i skogen för att diskutera skogsfrågor. Upprinnelsen till kvällen var ett mindre möte i vintras där några representanter från LRF och Naturskyddsföreningen träffades för att resonera om olika perspektiv i skogsfrågorna. - Vi enades då om att arrangera en skogskväll för att i det rätta elementet resonera och lyssna på varandra, säger Anna Åman, sakkunnig skog och vilt på LRF Öst.

Under mötet visade markägaren Lars Vikinge i Brokind upp sin skog och han berättade engagerat om hur han producerar både virke och naturvärden på sin gård. Han är en av landets över 300 000 privata skogsägare. 

Med på mötet var några representanter från Södra och från LRF deltog Anna Åman från regionkontoret och Jonas Edlund från LRF Östergötlands regionstyrelse. Cirka 20 naturintresserade personer från Naturskyddsföreningen lyssnade och deras frågor visade stort engagemang för ämnet. Under promenaden i skogen blev det mycket samtal med skogsägare från LRF och Södra.  

 Hyggesfritt skogsbruk

Thomas Rahm, specialist på certifiering av skog, var en av representanterna från Södra på mötet. Han berättade hur certifieringen bidrar och säkerställer kombinerade mål mellan produktion och miljö.
 
En fråga som tog stor plats under kvällen var varför skogsägare bedriver trakthyggesbruk och hur intresset är för hyggesfritt eller naturnära skogsbruk. 
-  Det handlar främst om ekologi. Naturen utvecklas genom störningar. Brand, insekter eller storm öppnar upp och släpper ner ljus, vilket är en förutsättning för att tall och många lövträdarter ska kunna etableras. Det är stor risk att det blir täta granskogar i ett hyggesfritt skogsbruk, säger Lars Vikinge.
  
Intresset för hyggesfritt skogsbruk ökar, men det är viktigt att komma ihåg att det är frivilligt för skogsägaren och att det behöver anpassas efter de förutsättningar som råder på platsen. Det passar inte överallt. En skogsägare kan bedriva både trakthyggesbruk och hyggesfritt på samma fastighet, och det har gjorts så även genom åren med fröträd och skärmar. Ofta handlar diskussionerna om hyggen, men skogsbruket är så mycket mer. Skötsel i röjning och gallring är insatser för att forma skogarna och även i de insatserna bedrivs mycket naturhänsyn. 

Samtal nödvändigt

Skogsbruket möter ofta åsikten att skogen borde stå kvar och inte avverkas för klimatets skull. Det blev ett samtalsämne under kvällen ihop med Naturskyddsföreningen. Skogsägare bedriver sitt företagande med naturen som bas och är verkligen tvungna att anpassa sitt brukande efter klimatet både nu och framåt. Det är långa perspektiv i skogen. Att låta skogen stå för klimatet kan dock bli kontraproduktivt, menar LRF. Ju mer fotosyntes desto mer kolinlagring i skogen, och produkterna som tas ut bidrar till allmänhetens dagliga behov och för att minska fossila avtryck. 

-  Samtal med allmänhet och intresseföreningar och kunskap om svenskt skogsbruk är nödvändigt om vi ska få ökad förståelse för våra näringar. Vi skogsägare drivs av ett stort engagemang och gör det vi tror på, säger Jonas Edlund skogsansvarig i regionstyrelsen. 
 
Här kan du läsa om vad LRF gör för skogen