Ta med barnen på utflykt till bondgården!
2022-02-09
Visste du att skolklasser, föreningar och andra grupper har möjlighet att besöka verksamma bondgårdar? Nu när restriktionerna släppts finns tillfälle att göra slag i saken!
I både Västerbotten och Norrbotten finns ett antal lantbruk som via LRF är besöksgårdar. En av dessa är Hälje gård, Holmnäs, Umeå, som har både får, nötdjur och höns.
– De vanligaste besökarna är från förskolor och dagmammor i närområdet. Men vi har ibland också besök från gymnasieskolan Liljaskolan och Umeå universitet, berättar Kristina Johansson (bilden nedan) som driver Hälje gård med maken Erik.
Kretsloppet viktig kunskap
När de yngsta kommer till gården visar Kristina vilka djur som finns där, och hur man ska bete sig mot dem. Hon har några punkter hon brukar försöka pränta in hos barnen.
– Jag berättar vad alla djur behöver varje dag; mat, vatten och en torr liggplats. Det är bondens tre huvudregler. Sedan trycker jag mycket på hur det naturliga kretsloppet fungerar. Jag förklarar vad som händer med djurens gödsel, att den blir till näring till marken och att vi sedan kan odla, och att det blir mat till människor. Så när det luktar skit kan de säga till sina föräldrar att här produceras det mat! säger Kristina.
Roligast att hjälpa till
Roligast tycker barnen det är få klappa djuren, och hjälpa till. Men att sitta i traktorn och köra på låtsas är också uppskattat. Kristina menar att det är ett viktigt att barn får bekanta sig med lantbruket.
– Ja, jag gör det här för att öka kunskapen om var maten kommer ifrån. Men inte bara hos barnen. Det finns en stor okunskap bland lärare. Många förstår inte att det är mer hållbart med lokalt kött än importerade sojaprodukter, och lär ut detta till sina elever. Det försöker jag ändra på, säger Kristina.
På Hälje gård finns får, nötdjur och höns.
Kom fler busslass i veckan
En annan besöksgård är Pesula Lantbruk i Övre Kukkola, Haparanda. Här finns mjölkkor, men även produktion av rybsolja och senap. Innan pandemin var det en strid ström av besökare till gården.
– Ibland var det flera bussgrupper i veckan. Vi har haft alla möjliga grupper, som pensionärer men även olika föreningar, och jag hoppas att detta kommer igång snart igen. Från skolan är det främst förskoleklass och lågstadiet, berättar Åsa Pesula.
Foto: Åsa Pesula
Visningsrum
Gården har ett visningsrum varifrån man kan se korna, och ett utrymme där rybsoljan och senapen tillverkas, som besökarna guidas till. I en gammal ladugård har Åsa och Per Pesula samlat bruksföremål som användes i jordbruket förr. Även detta får besökarna se och lära sig mer om. I samma ladugård finns också tavlor och foton som Åsa ställer ut. Sedan avslutas det hela med ett besök till gårdsbutiken.
– Det är aldrig någon idé att planera för att ett studiebesök ska hålla på en viss tid. Det tar alltid längre tid! För oss är det ändå jättegivande att få berätta om vad vi gör. Man får inspiration, och i år hoppas jag verkligen att vi kan ha kosläpp och bondemarknad också, säger Åsa.
Mjölkens väg från ko till affären
När det gäller barn är Åsa och Pers mål att förmedla kunskap om var maten kommer ifrån. De förklarar mjölkens väg från kon till olika mejeriprodukter i kyldisken affären.
– De får smaka på mjölken, och ibland har vi glass. Att se maskinerna brukar också vara spännande. Det finns ju så mycket för barn att uppleva på ett lantbruk! säger Åsa. Ibland har skolklasser gjort en heldagsutflykt och delat upp sig på olika besöksmål som Tornedalens Renprodukter, Norrskenstomat Handelsträdgård och Pesula Lantbruk.
Åsa och Per Pesula.
Här hittar du LRFs besöksgårdar i Västerbotten och Norrbotten.
Vill du öppna upp för besökare på ditt lantbruk? Anmäl ditt intresse: jenny.gotthold@lrf.se