Ta som regel att göra Miljöhusesyn

Letar du efter en räddare i regelkrånglet? Gör Miljöhusesyn.nu – Det är en unik möjlighet som knappast finns i någon annan bransch, säger Kikki Fors som ansvarar för att uppdatera och samla in fakta från myndigheterna till Miljöhusesyn. Miljöhusesynen vänder sig i första hand till lantbrukare men många regler gäller såklart även en entreprenör som säljer tjänster till branschen.

Här hittar du all samlad lagstiftning för branschen, även tvärvillkoren. Dessutom finns beräkningar, blanketter, journaler och andra hjälpmedel. Och kanske det bästa av allt – materialet är helt anpassat efter din verksamhet.

– Miljöhusesyn är verkligen till stor hjälp. Och så är den enkel att använda, bara du kommer ihåg dina inloggningsuppgifter. Men kör du fast eller har frågor om innehållet så är det bara att kontakta oss, säger Kikki Fors. Ungefär 17 000 använder Miljöhusesyn och siffran beräknas stiga. Inte minst med tanke på att nya djurslag, som kanin och strutsfåglar, har tillkommit. Även häst är med sedan några år.

Att Miljöhusesyn inte längre ges ut i katalogform beror på att den nu blivit så omfattande.

– Fördelen med digital Miljöhusesyn är, förutom att den anpassas helt efter den egna produktionsinriktningen, att den uppdateras så snart behovet uppstår, säger Kikki. Rekommendationen är att göra Miljöhusesyn en gång om året, och kanske är den bästa tiden att göra den nu.

– I slutet av februari blev vi klara med de största faktagranskningarna och uppdateringarna, säger Kikki Fors.

Fem anledningar till att du ska göra Miljöhusesyn

* Du får stenkoll på din verksamhet. Här finns alla nationella lagar och EU-lagar samlade och uppdaterade. Har det tillkommit nya regler jämfört med i fjol? Med Miljöhusesyn slipper du oönskade överraskningar.

* Den är skräddarsydd för dig. Du fyller i vilken eller vilka produktioner du har och får då en checklista som är anpassad helt efter din verksamhet. Nästa år kan du ta fram ditt dokument och se vilka regler som har ändrats och vad som krävs i år.

* Du är förberedd. Har du gjort den här kravlösa egenkontrollen och har läst igenom de senaste reglerna och lagarna så är du väl förberedd när en kontrollant från en myndighet kommer.

* Den är gratis. Tiden måste du förstås lägga ner, men det är också allt.

* Den är lättanvänd. När du gjort din Miljöhusesyn, så kan du lätt ta med åtgärdsplanen ut på gården och direkt göra de åtgärder som kanske krävs.

Läs mer om Miljöhusesyn här