Putsa inte bort trädor

ko på bete i Västerbotten
Det kan bli ont om foder denna sommar. Så medlemmarna uppmanas att inte putsa trädor utan spara det som foder och förmedla till kollegor som inte har.

Fortfarande oklart. Men risken finns att 2023 kan bli ett nytt 2018. Det är torrt nu och inget regn i sikte den närmaste tiden. Samtidigt är det dags för första vallskörden. Rapporter visar på ett tydligt skördebortfall. Därför uppmanas medlemmar att se om sitt hus och inte putsa trädor.

Oron är stor för att torkan biter sig fast och fortsätter en bra bit in i sommar. Som medlem i LRF kan du ladda ner vår checklista och ha som stöd för vad du kan behöva tänka på. Du hittar den här: www.lrf.se/checklistavattennivaer

- Det är många som ringer och är stressade över den rådande situationen, berättade Markus Hoffman som är ansvarig för vatten- och hållbarhetsfrågor på Lantbrukarnas Riksförbund för TV4 Nyheterna som uppmärksammat torkan i södra Sverige.

På Gotland, i Södermanland och Östergötland har generellt eldningsförbud införts och risken för skogsbrand är stor. Företagare och allmänheten uppmanas att följa utvecklingen på SMHI:s app och även via den regionala räddningstjänsten.

På många platser har lantbrukare redan märkt av effekterna av det uteblivna regnet. På grund av torkan växer inte vallen, ett viktigt foder till korna, som den ska. Det talas om skördebortfall på upp till 25 procent när förstaskörden ska tas.

Tidigare torrår öppnade för många kreativa lösningar och nya samarbeten, både lantbrukare emellan, från samhället och myndigheters håll. Viljan och engagemanget för att hjälpa djurhållande lantbrukarna under torkan var då avgörande.

Nu uppmanar LRF medlemmar att inte putsa av sina trädor utan istället erbjuda det som foder till de som står utan eller har fått en mager förstaskörd.

Några maskinringar, lantbruk med foderförmedling och lokalavdelningar har redan växlat upp för att förmedla beten och foder. Länsstyrelsen på Gotland och i Örebro län har verksamhet igång medan Länsstyrelsen i Södermanland och i Östergötland fortfarande överväger hur de ska agera.

Men viktigt är att djurägare redan nu ser över vilka möjligheter det finns för att få tag i vatten och foder samt säkrar upp nödvändiga leveranser.

(Texten uppdateras.)

Betesmarksförmedling, Länsstyrelsen Gotland

Betesmarksförmedling, Länsstyrelsen Örebro län