Välbesökta gårdsvandringar med tema brottförebyggande arbete

stölder och inbrott

Årligen stjäls maskiner, GPS-utrustning, drivmedel, verktyg för stora belopp i Sverige. I vissa fall blir konsekvenserna dyra driftstopp för hantverkare, jord- och skogsbrukare då nödvändig utrustning försvinner för företaget.

LRF Halland i samverkan med Polisen, Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen och Länsförsäkringar har genomfört två välbesökta brottsförebyggande gårdsvandringar i Steninge och Unnaryd.

Poliserna Kristian Nilsson och Mikael Eliasson pratade om att de brottsförebyggande åtgärderna handlar om att minska brotten men även minska rädslan för brott. För att motverka brott finns det en rad olika lösningar. Mycket av det brottsförebyggande arbetet handlar om att göra det svårt för tjuven. DNA-märkning är något polisen rekommenderar. Polisen har med sig ficklampor där de kan se om det finns märkning. Polisen uppmanar också alla som drabbas av inbrott och stöld att polisanmäla. Polisen kan då lägga extra resurser i form av spaningsarbete där de ser att fler inbrott sker.

Under rundvandringen på gårdarna visade och pratade Mikael och Kristian om hur du kan förebygga stöld och inbrott.

Mikael pekar och visar var du kan sätta kameror och bra ljus för bästa täckningen av gårdsplanen. Kristian ställer frågor om de kan se saker som tjuven kan använda vid inbrottet? Till exempel skottkärror och soptunnor som står lättillgängliga, är ett bra sätt för tjuven att komma i väg med stöldgodset.

– Ställ bort eller om du har möjlighet ställ dem inomhus säger Kristian.

Vidare pekar han på bostadshuset, där har många larm idag, men bara på undervåningen. Så står stegen lutad mot huset och vips så har tjuven tagit sig in på övervåningen säger Kristian.

Hundförare Tobias med hunden Bella var med och visade på hur de jobbar med hund på brottsplatser. Fantastiskt att se vilken hjälp hunden kan vara dels när de letar efter folk, dels söker av brottsplatser efter spår.

LRF Halland pratade om förebyggande arbete mot brottslig djurrättsaktivism. Ytterligare en positiv sak med denna typ av brottsförebyggande arbete är att även olaga intrång från djurrättsaktivister försvåras.

LRF Samköp har i samarbete med Ahlsells tagit fram trygg och säker på gården. Trygg & säker på gården >> - LRF Samköp 

Ahlsells säkerhetsspecialister tagit fram ett urval av produkter i deras breda sortiment, som är speciellt framtaget för professionella användare. Det handlar bland annat om inbrottslarm med tillhörande trådlösa och trådbundna detektorer, överfallslarm, smarta kodlås, nyckelförvaring och riktigt effektiva och energisnåla LED-strålkastare. Målet är att du på ett enkelt sätt ska kunna utforma ett skydd av hög kvalitet som fungerar för dina behov och är relevant för den verksamhet som bedrivs på just din gård.

Lotta Bäckberg