Valet idag säkrar framtiden

Andreas Nypelius

Krisen är här och kriget rasar i Östeuropa. Nu är det viktigare än någonsin att Sverige har svenska livsmedelsproducenter och att Gotland fortsatt har många lantbruksföretag som vill satsa framåt. Det menar LRF.

– Alla måste ta sitt ansvar om vi vill ha gotländska eller svenska råvaror långsiktigt. Vi måste hjälpas åt att främja inhemsk produktion. Det handlar om vår beredskap och livsmedelsförsörjning. Har vi ingen lokal produktion nu har vi heller ingen mat om olyckan är framme, Andreas Nypelius, ordförande för LRF på Gotland.

Budskapet riktas framförallt till politiker och tjänstemän på statlig, regional och kommunal nivå där den offentliga måltiden serveras. Men också till handeln: livsmedelsbutiker och mataffärer. Utbudet styr många gånger vad konsumenten väljer att köpa.

Hushållen sätter press på handeln
– Även hushållen påverkar när de handlar och ”röstar med plånboken”. Deras val sätter press och gör skillnad. Väljer man lokalt producerad mat i affären stärker det bygden, ger lokala jobb och skatteintäkter till kommunen, summerar Andreas.

Även om ön har en stark mattradition med råvaror av hög kvalitét importerar Sverige fortfarande stora mängder av mat och råvaror, något som vi inte behöver göra – eller ens bör, konstaterar han krasst.

Billig import är ingen lösning
– Om det är svält i andra delar av världen, ska vi då importera ännu mer? Vi driver bara upp priserna på deras marknader och orsakar obalanser. Men vi kommer ju alltid ha mat i Sverige eftersom vi har pengar. Lägg dem bara på rätt saker, säger Andreas

Han funderar över vår höga standard och jakten på status. Man behöver kanske inte byta till ny mobiltelefon varje år, ha alla strömningstjänster och TV-kanaler eller byta till ny vinterkappa och bil.

Vi står nämligen i ett vägskäl. Enligt en aktuell rapport överväger var tredje livsmedelsföretag i Sverige att säga upp personal på grund av höga elpriser och räntekostnader. Till våren kan Gotlands äggproduktion minska med 40 procent, enligt siffror som öns äggproducenter själva tagit fram.

Djurproducenter har det kämpigt
– Vi har över 700 primärproducenter här på Gotland. Det är väldigt individuellt hur elpriser och andra kostnader slår. Men generellt är det bistra tider, framför allt för djurproducenterna som har svårt att få till en lönsamhet idag, konstaterar Andres.

Kostnaden för jordbrukets insatsvaror steg med två procent bara i september. Jämfört med förra året har priserna stigit med över 30 procent, enligt Jordbruksverket produktionsmedelsindex. Ökningen är framför allt driven av högre bränsle-, gödsel- och elpriser. Något som tyvärr måste hämtas hem, någonstans i produktionskedjan.