Var ska landsbygdeminstern vara om inte på ordförandeträffen i Halland?

Foto: Joel Wåreus

Värdar för årets ordförandeträff var Årets lokalavdelning Köinge-Okome-Svartrå och gäster under kvällen var Palle Borgström, LRFs förbundsordförande samt Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister.

Falkenbergs kommungrupp har goda kontakter med den socialdemokratiska ledningen i kommunhuset och det gav möjlighet att få ett besök av Anna-Caren Sätherberg med följe på mötet i Hakestad. Det var allt ett antal förvånande förtroendevalda som fick lyssna till ett kortare anförande. Hon pratade bland annat om den kommande ursprungsmärkningen av kött på restaurang, stöden som nu går att söka (hoppas att de hjälper), Sveriges beredskap och livsmedelsstrategins behov av uppdatering.

Vargfrågan kom upp och där var Palle Borgström tydlig med att beslutet om att minska stammen var bra.

Gästerna fick röda mössor med texten svenskt lantbruk är miljöviktig verksamhet. Hoppas de används!

Årets lokalavdelning Köinge-Okome-Svartrå var värd under Jens Gustafssons ledning. Avdelning lyckades hålla i gång verksamheten under pandemin. Man hade olika kreativa lösningar som att till exempel äta hemma framför datorn. Också en form av gemenskap.

Som på alla LRF-möten var maten viktig. Susanne Thorsson såg till att alla blev mätta på lokalproducerat. Hon berättade och visade gårdens källa som året runt håller kylskåpstemperatur.

Palle Borgström talade om aktuella frågor med många internationella utblickar. Media har insett att bönder och LRF är betydelsefulla om vi ska ha mat på borden. Den europeiska jordbrukspolitiken hänger inte med i den snabba händelseutvecklingen. Träda eller inte träda är en osäkerhet och där är framförhållningen usel.

Miljöorganisationer och politiker har varit naiva om framtiden och det som händer i Ukraina.

Det är tort i Sydeuropa med vattenbrist, värme och små skördar. Men vi måste även vara beredda på mer extremväder i Sverige när klimatet ändrar sig.

Franska bönder har inte velat ändra på sig och så har det till del varit i Nederländerna. Palle Borgström menade att vår frivillighet med bland annat Greppa näringen har varit bra för svenska bönder.

Kvällen avslutades festligt med att Helene Gunnarson i Tvååker fick LRF:s guldnål av Palle Borgström. Hennes tack med orden ”tycka olika är utveckling, samma mål men olika vägar”, är tänkvärda.

Birgit Jönsson