Fler rovdjur oroar lantbrukare

Biosittning med medlemmar vid vargmöte
Många lantbrukare fick information av länsstyrelsen.

Det blir allt fler vargar. Just nu finns, förutom Långbogenreviret, ett nytt par i reviret Fågelmossen samt ett delat revir med Örebro Län som fått namnet Tisaren. I trakterna runt Ydre finns även en stationär tik. Oron bland lantbrukare ökar med antalet vargar och dess spridning.

LRF bjöd in till en informationskväll i början av maj, där Länsstyrelsen medverkade. Det blev en kunskapshöjande kväll om hur rovdjursförvaltningen fungerar i Sverige och hur ansvaret fördelas mellan politik och myndigheter. 

Att det finns bättre möjligheter att få hjälp med rovdjursavvisande stängsel är en viktig förbättring för djurägare liksom att kunna stängsla flera ägoslag för att lösa gårdens betesplanering men också att kunna uppgradera befintliga stängsel.

Ta kontakt med Länsstyrelsen innan arbetet påbörjas för att hitta bästa lösningarna, manade Länsstyrelsens representanter.

Ett medskick är även att rapportera vargobservationer via scandobs. Där går det att vara anonym. Ju mer kunskap vi har om rovdjuren desto bättre blir förvaltningsinsatserna. Informationen blir även ett stöd inför beslut om skyddsjakt. Särskilt viktigt är att rapportera vargar som uppehåller sig nära gårdsmiljöer eller som är oskygga. 

Om det blir ett angrepp ring genast Länsstyrelsen, lägg in numret i era mobiltelefoner 010-223 55 45.

Länsstyrelsen besiktar och kan hjälpa till med akuta insatser med lapptyg, elnät och hantera skadade djur. De ger information om hur djurägare kan söka ersättning för skada och merkostnader. Länsstyrelsen är restriktiva med att ange plats för angreppet men det går ut ett sms via rovdjursalert i närområdet till de djurägare som anmält in sitt telefonnummer.

https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/djur/jakt-och-vilt/viltskador/rovdjur.html

Skyddsjakt är en viktig fråga, dels är det bra att redan nu sätta sig in i vad som gäller med § 28 och rätten att skydda djur för att förhindra ett pågående angrepp. Förbered dig och dina jaktkamrater att noga notera händelseförloppet som man behöver beskriva för Länsstyrelsens besiktningspersoner. Detta ska du kunna redogöra för:

https://www.sva.se/media/mktcwoj4/rovdjur-fallt-paskjutet-stod-av-paragraf-28.pdf om § 28 läser du här https://www.lrf.se/fordjupning/jaktf%C3%B6rordningen-28/ 

Det går även att ansöka om skyddsjakt hos Länsstyrelsen, de har att bedöma utifrån varje enskilt fall och utifrån risk för upprepade angrepp.

Deltagare på mötet uppskattade Länsstyrelsens information som var tydlig och visade förståelse för brukarperspektiv.